Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Intellektuell funktionsnedsättning

Att ha en intellektuell funktionsnedsättning innebär att ha svårt att förstå och lära sig vissa saker. Utveckling och inlärning tar längre tid. Funktionsnedsättningen kan vara lindrig, måttlig eller svår.

Man kan kompensera för funktionsnedsättningen med goda rutiner och ibland med hjälpmedel. Det är ganska vanligt att ha epilepsi, cerebral pares  eller andra funktionsnedsättningar som till exempel autism eller nedsatt syn utöver en intellektuell funktionsnedsättning.

Vilket stöd erbjuder habiliteringen?

  • Vi ser dina förmågor och hjälper dig att förstärka dem.
  • Vi lär ut sätt och strategier för att utveckla din förmåga att kommunicera. Vi arbetar med AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation), exempelvis bildstöd.
  • Hjälp med att få vardagens rutiner att fungera bättre till exempel genom att anpassa din miljö. Påminnelseverktyg, planeringshjälpmedel och tidshjälpmedel kan också underlätta.
  • Habiliteringen ger information om funktionsnedsättningar och hur den påverkar just dig och dina närstående.

Film om intellektuell funktionsnedsättning

Föreläsning om intellektuell funktionsnedsättning, IF där du även får möta personer som berättar om egna erfarenheter av att leva med IF. Filmen är 23 minuter lång och framtagen av Infoteket, Region Uppsala.

Fakta och råd 1177 Vårdguiden

Senast uppdaterad: 2021-09-13 15:39