Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Autism

Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn för funktionsnedsättningar som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra människor. Hur livet påverkas av autism kan variera mycket från person till person.

Autismspektrumtillstånd - AST, 1177.se

Stöd och vård på Habilitering & Hälsa

Vi kan ge kunskap om diagnosen och hur vardagen kan fungera bättre. Du kan få stöd och strategier för att utveckla din förmåga att kommunicera och hantera sociala situationer.

 • Barn upp till 6 år som har autism kan få stöd och behandling inom habilitering, efter att diagnosen utretts på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
  Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP
 • Barn och ungdomar som är mellan 6 och 18 år, och har autism i kombination med ytterligare en funktionsnedsättning; som till exempel intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning eller förvärvad hjärnskada, utreds och får insatser på habiliteringen.
 • Barn och ungdomar som är mellan 6 och 18 år och har autism men inga andra funktionsnedsättningar utreds och får insatser på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
  Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP

Vilken vårdgivare som har ansvar för vad anges i en så kallad regional medicinsk riktlinje.

Ansvarsfördelning och samverkan mellan, barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri samt barn- och ungdomshabilitering (pdf)

Exempel på insatser

 • Påminnelseverktyg, planeringshjälpmedel och tidshjälpmedel kan underlätta vardagen
 • Föräldrar till barn som har svårt att kommunicera kan få en utbildning i AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation, för att stimulera barnets förmåga att kommunicera.
 • Barn i förskoleålder kan få intensivinlärning på beteendeterapeutisk grund, IBT
  Intensivinlärning på beteende-terapeutisk grund, IBT

Webbutbildning om autism

Region Skåne har tagit fram utbildningsmaterialet i samverkan med Autism och Aspbergerföreningen i Skåne med finansiellt stöd av Arvsfonden


Senast uppdaterad: 2022-05-16 15:48