Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom
Flödesschema (ej tillgänglighetsanpassat, länk till textversion finns här på hemsidan)
Personcentrerat sammanhållet vårdförlopp (PSV) Kognitiv svikt omfattar tiden från första kontakten med sjukvården till diagnos. Fokus i PSV är tidig diagnos och behandling, stöd till patient och anhöriga, samt förbättrad samverkan i vårdkedjan.
Nätbaserad utbildning från Demenscentrum ”Demens ABC plus Primärvård” (demenscentrum.se)
Regional medicinsk riktlinje Demenssjukdom, utredning och uppföljning (vgregion.se)
Riktlinjen anger basal utredning och uppföljning i enlighet med nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Riktlinjen ersätter "Basal utredning och uppföljning av demenssjukdom".
Regional medicinsk riktlinje Demens (vgregion.se)
Presentationsmaterial - PSV Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom
Presentationsmaterial om primärvårdsversion av PSV Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom att använda, i sin helhet alternativt i delar, vid till exempel APT och professionsmöten.
Skapat av RPT Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom 2023
Vårdförlopp kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)
Svenskt Demenscentrum (demenscentrum.se)
Anhörigintervjun (demenscentrum.se)
Om fast vårdkontakt (kunskapsguiden.se)
SIP Mallar och formulär - Vårdsamverkan i Västra Götaland (vardsamverkan.se)
Svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar SveDem (uu.se)
Vårdförloppet ska bidra till att patienter med kognitiv svikt med misstänkt demenssjukdom får tidig diagnos, adekvat läkemedelsbehandling och stöd för att klara ett så självständigt liv som möjligt.
Anhöriga är viktiga för patienter med kognitiv svikt. Vårdförloppet syftar till att öka patientens och anhörigas möjligheter till att vara delaktig i vård och behandling.
Den basala utredningen ska starta när patienten har symtom som tyder på kognitiv svikt till exempel försämring av minne, uppmärksamhet, rumsuppfattning, språk, omdöme och förmåga att planera.
Utredningen i primärvården är teambaserad och består av bedömning av läkare sjuksköterska och arbetsterapeut.
God samverkan med kommunerna är oftast viktig redan från början.
Patienten ska erbjudas fast vårdkontakt som samordnar utredningen, samt ger kontinuerligt stöd och information till patient och anhöriga
Basal utredning görs enligt RMR Demenssjukdom, utredning och uppföljning och består av kognitiv screening med MMSE eller RUDAS, samt klocktest. Dessutom ska en strukturerad anhörigintervju göras för att komplettera patientens egen berättelse. Arbetsterapeut gör en strukturerad aktivitets- och funktionsbedömning. I den medicinska utredningen ingår kroppsligt status, psykisk bedömning, provtagning och datortomografi.
Utredningen syftar till att klargöra om den kognitiva svikten beror på en demenssjukdom eller annan sjukdom och bedöma behovet av stöd, samt påbörja läkemedelsbehandling vid Alzheimersjukdom med demens enligt RMR läkemedel Demens.
Om patienten har en demenssjukdom ska frågan tas upp om körkortsinnehav och vapenlicens. Dessutom ska ansökan om N-tandvård göras.
En god samverkan är viktigt eftersom flertalet patienter med kognitiv svikt vid demenssjukdom behöver eller kommer att behöva insatser från både vårdcentral och kommun. Rutiner hur samverkan ska ske bör tas fram i lokala samverkansgruppen.
Ofta behöver en sammanhållen vårdplan (SIP) göras redan när diagnosen är klar. Om patienten i nuläget inte behöver insatser från kommunen bör en proaktiv SIP göras för framtida behov.
Patienter i arbetsför ålder eller vid misstanke om ovanligare demenssjukdom som exempelvis Lewykroppsdemens, pannlobsdemens eller Parkinsons sjukdom med kognitiv svikt bör remitteras till specialistenhet för utvidgad utredning.
Ett arbete pågår för att göra specialistvården likvärdig och lättillgänglig genom standardisering och effektivisering.