Barn som anhöriga i hälso- och sjukvården
Barn som anhöriga
I juni 2018 antogs uppdateringen av den regionala medicinska riktlinjen, RMR Barn som anhöriga. Nytt är ett tillägg om FN:s konvention om barnets rättigheter och att begreppet barn som anhöriga utökas till att även omfatta anhörig till ett sjukt syskon.
Den 15 november 2018 hölls en Barnombudsutbildningsdag med närmre 80 deltagare. Områden som togs upp var Barnets mänskliga rättigheter, lagtexten, samtal med barn och dess familj samt berättelser från sjukvårdande verksamheter.
Barn i familjer med missbruk och psykisk ohälsa är en särskilt utsatt grupp. Även när en förälder är svårt somatiskt sjuk eller avlider har barn ofta ett stort behov av information och stöd. Det viktigt att sprida kunskaper om både risker och skyddande faktorer för barn som är anhöriga. Barn mår bra av att få veta – de behöver stöd och saklig information.
Hälso- och sjukvårdslagen 1 januari 2018
Hälso- och sjukvårdens ansvar att uppmärksamma ett barns behov av information, råd och stöd om förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor med och som missbrukar alkohol eller andra beroende-framkallande medel utökas, så att det även omfattar spelmissbruk.
Från den 1 januari 2018 gäller nya regler som förtydligar socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvar avseende spelmissbruk. Reglerna finns i socialtjänstlagen (2001:453), SoL, och hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), HSL. Med spelmissbruk avses spel om pengar.
Regional Medicinsk riktlinje (RMR)
Den regionala medicinska riktlinjen Barn som anhöriga är det styrdokument som har störst betydelse för implementeringen av rutiner i det dagliga arbetet.
Webbutbildning:
Barn som anhöriga - Våga fråga!
Över 5000 personer har gått utbildningen- och det blir fler hela tiden. Utbildningen innehåller en individuell del och en gruppdel där personalen tillsammans pratar om hur de arbetar med barn som anhöriga. Rutin för arbetet uppdateras eller tillskapas.
Ni kan även göra den individuella delen i grupp. Vid frågor kontakta kontaktperson.

Stödmaterial för Västra Götalandsregionen
- Vägledning.pdf
I Vägledningen kan du läsa om bakgrund till bestämmelsen, vad du kan säga och göra, samtal med barn och förälder, barns reaktioner och behov. - Anhörigbroschyr - Att möta barn som behöver stöd.pdf
Här kan du läsa om barns olika reaktioner och behov utifrån ålder och mognad. - Pilen - A4.pdf
Pilen är en tydlig hjälp i vad du kan tänka på i ditt dagliga arbete. - Pilen - i fickformat
Pilen kan du ha i fickan som en påminnelse om barn som anhöriga - KVÅ-koder.pdf
Läs vilka koder som används.
Skriv ut material
- Skriv ut på båda sidor
- Vänd längs kortsidan
- Liggande format
Beställ tryckt stödmaterial
Det är gratis att beställa materialet. När du beställer på länken anger du följande:
- I rutan Ämne välj: Hälso- och sjukvård
- I rutan Beskrivning skriv: Barn
Beställ/hämta informationsmaterial
Barnombudsutbildning
Barn som anhöriga har utbildat närmre 500 barnombud och andra intresserade som ska tillse att barnets perspektiv och behov blir tillgodosett i det dagliga arbetet.
Konferensmaterial
Nu kan du ta del av de filmade föreläsningarna från konferensen Våga fråga! Barn som anhöriga den 27 oktober 2016. Konferensen skedde i samarbete mellan hälso- och sjukvården, kommunförbunden och Länsstyrelsen.
Här hittar du de filmade föreläsningarna från konferensen
FN:s konvention om barnets rättigheter
FN:s konvention om barnets rättigheter är vägledande i beslut som rör barn. Hälso- och sjukvården behöver ha kunskap om dessa rättigheter för att kunna verka för att barnets bästa kommer i främsta rummet. För ytterligare kunskap läs Policy för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter och För varje människa.
Nka - Barn som anhöriga
Nationellt kompetenscentrum anhöriga - Nka arbetar för hela gruppen anhöriga.
Här kan du hitta rapporter, kunskapsunderlag, filmer med mera för barn som anhöriga
Stöd för Barn som anhöriga
I kommuner och föreningar finns stödgrupper för familjer med barn som anhöriga. Kontakta aktuell kommun för att efterhöra vilket stöd som finns. Anhörigstödjare kan ha god kännedom om olika aktiviteter.
Nedanstående stödgrupp erhåller stöd från VGR i sitt arbete.
Läs mer
Stödgrupp: Barn och familj i sorg och saknad
Socialstyrelsen Barn som Anhöriga
Barn som anhöriga – på NkA Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Barn som anhöriga - hur går det i skolan?
Barn som anhöriga till patienter i vården - hur många är de?.
Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30)
5 kap. 7 § hälso- och sjukvårdslagen - HSL
Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med
- har en psykisk störning eller en psykisk funktionsnedsättning,
- har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, eller
- har ett missbruk av alkohol, annat beroendeframkallande medel
eller spel om pengar
Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.