Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hjälpmedel- och kostnadsansvar primärvård

Primärvårdens hjälpmedelsenhet

Enheten har kostnadsansvar för alla hjälpmedel som bekostas av primärvården i Västra Götaland. Vi ger råd och stöd i hjälpmedelsfrågor, handlägger särskild prövning, erbjuder förskrivarutbildningar samt handlägger ärenden vid skada eller förlust av hjälpmedel. 

Enheten finns placerad på fyra orter i Västra Götaland och innefattar sju personer som är kostnadsansvariga/hjälpmedelsansvariga, en verksamhetsassistent och enhetschef.

Kostnadsansvar

Som förskrivare ska man ta reda på vem som ska betala för de hjälpmedel som förskrivs. Kostnadsansvaret framgår av handbokens produktanvisning och styrs av personens folkbokföringsadress.
Det är förskrivaren som ansvarar för hela förskrivningsprocessen och kostnadsansvarig/hjälpmedelsansvarig som har ansvar för hjälpmedelskostnaden. 
I vissa fall krävs en särskild prövning till hjälpmedelsansvarig innan man förskriver hjälpmedel.
Länk till särskild prövning

Uppföljning elrullstol och drivaggregat

Uppföljning ska ske enligt handbokens modell, vid behov eller minst var 18:e månad. Uppföljningen ska innehålla utvärdering av nytta, risk och om hjälpmedelsförskrivningen följer handbok.

Förskrivande verksamhet ansvarar för att uppföljning eller överrapportering sker och journalför insatsen.

Rutinen är godkänd av beredningsgrupp Handbok och sortiment och syftar till att säkerställa att uppföljning görs, vilket behövs utifrån både ekonomi- och patientsäkerhetsperspektiv.

Se Anvisningar för särskild prövning.

Senast uppdaterad: 2019-11-12 11:43