Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Strama Västra Götaland

Strama Västra Götaland är en del i det nationella Stramanätverket. Vi verkar för möjligheten till effektiv antibiotikaanvändning vid bakteriella infektioner hos människor och djur. På denna sida finns nyheter, utbildningar, informationsmaterial, statistik, kunskapsunderlag samt kontaktuppgifter till Strama Västra Götaland.

269 uthämtade antibiotikarecept 

per 1000 invånare i Västra Götaland under de senaste 12 månaderna till och med februari 2020. 

Nyheter Strama

Förskrivningen av antibiotika på recept fortsätter att minska, under 2019 med 5% i Västra Götaland, som numera tillhör de sju regioner i Sverige med lägst receptförskrivning. Lägst förskrivning i Västra Götaland ses i Grästorps kommun.

Det kommer allt fler rapporter som visar på negativa konsekvenser för patienter med uppgiven penicillinallergi. Det är således viktigt att utvärdera om uppgiven överkänslighet mot penicillin beror på allergi eller inte. Strama VG kommer hålla ett webbinarium om detta.

Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i Västra Götaland har minskat med 5 % jämfört med samma period föregående år och uppgår nu till 275 antibiotikarecept per 1000 invånare och år. Det är bara sex regioner, främst i Norrland, som skriver färre recept till sina invånare.

Här kan du läsa mer om antibiotikaresistens i Västra Götalandsregionens Patientsäkerhetsplan och Riktlinjer för patientsäkerhet. 

Patientsäkerhetsplan 2020

Riktlinjer för patientsäkerhet 2020

Patientsäkerhetsplan 2019  

Riktlinjer för patientsäkerhet 2019

Senast uppdaterad: 2019-07-08 07:49