Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

BUP-mottagning, Skövde

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontid vardagar 09:00-12:00.

Ärenden rörande recept och återbud går att lämna dygnet runt. Tala in ett meddelande, så ringer vi upp vid behov.

Växeltelefon

Öppettider

måndag - fredag
8:00 - 17:00

Besöksadress

Lövängsvägen 1
541 42 Skövde

På BUP-mottagningen erbjuder vi stöd, utredning och behandling för dig som är mellan 0-18 år och har psykiska svårigheter eller ohälsa. BUP Skaraborg har två mottagningar, en i Skövde och en i Mariestad. Satellitmottagningar med begränsad verksamhet finns i Falköping och Lidköping.

Söka vård hos oss

Barn- och ungdomspsykiatri är en specialistresurs. I första hand ska barn och ungdomars behov av stöd och hjälp ges av föräldrar, skola, vårdcentral och socialtjänstens frivilliga verksamhet. Till vårdcentralen ska du vända dig med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa.

Inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kan du som barn/ungdom eller vårdnadshavare söka hjälp vid medelsvåra till svåra psykiatriska symtom som leder till att det är bekymmersamt att klara det dagliga livet. Om barnet/ungdomen till exempel:

 • har ofta förekommande eller intensiv känsla av att inte vilja leva, självmordstankar eller självskadebeteende
 • är traumatiserad
 • har svårare depressiva symtom
 • har svårare ångestsymtom
 • har oroväckande tvångstankar eller tvångshandlingar
 • har neuropsykiatrisk problematik där insatser inte gett tillräcklig effekt
 • har ätstörningsproblematik
 • har uppenbara problem med verklighetsuppfattningen

Vid lindrigare besvär ska du kontakta din vårdcentral. Har du allvarligare besvär är det vårt ansvar att hjälpa dig. När du söker vård hos oss behöver vi veta så mycket som möjligt om de svårigheter du vill ha hjälp med.

När du ringer oss för första gången hamnar du i vår telefonrådgivning. Där får du rådgivning, stöd och hjälp med dina frågor och ditt behov av hjälp. Det kan vara hjälp till självhjälp, tid för telefonintervju som visar vilket hjälpbehov ditt barn/ungdom har och var den hjälpen ska ges. Om det visar sig att hjälpen ska ges inom BUP, får du en tid för bedömningssamtal efter telefonintervjun.

Kontakt BUP

Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Vid allvarliga och akuta situationer: Du kan kontakta BUP:s akutansvar alla dagar kl 8.00-22.00  via Skaraborgs Sjukhus växel 0500-43 10 00 eller 1177. Övrig tid kontaktar du 1177.

Kontakta i första hand din vårdcentral om ditt barn visar tecken på psykisk ohälsa. Därifrån skickas eventuell remiss till BUP på Skaraborgs Sjukhus.

Kontakta vår telefonrådgivning på telefon 010-473 92 25 om du har svårt att själv avgöra om det är vi på BUP eller din vårdcentral som är bäst lämpad att hjälpa dig.

Det finns även möjlighet att skriva en egenremiss.

Du kan också alltid nå oss via 1177.

Ätstörningsenhet

Ätstörningsenheten är en länsövergripande verksamhet med mottagning i Skövde och riktar sig till barn och ungdomar från 11 år och vuxna med ätstörningsproblematik. Läs mer här >>

Kontakt Ätstörningsenhet

Du kontaktar Ätstörningsenheten via TeleQ på telefon 010-473 92 25, knappval 1 eller via 1177.

Vid ditt besök hos oss

Vid ditt besök anmäler du dig i receptionen vid sjukhusets entréhall. Därefter är du välkommen att sitta ner i mottagningens väntrum, så kommer personalen och tar emot dig.

Till första besöket kallas ofta enbart vårdnadshavare, som då får beskriva barnets situation, aktuell problematik och behov av insatser. Planering av eventuell behandling eller utredning görs alltid i samråd med vårdnadsgivare. 

Besöket är kostnadsfritt, men om du uteblir eller ombokar/avbokar ditt besök mindre än 24 timmar innan avtalad tid, får du betala en patientavgift. Det gäller även om du har frikort.

Checklista inför ditt besök

 • Ta med din kallelse.
 • Ta med giltig fotolegitimation.
 • Ta med eventuell medicinlista som du har fått av din läkare. Den kan också hämtas från 1177 Vårdguidens e-tjänster.
 • Kom ihåg att läsa igenom informationen i kallelsen innan ditt besök.
 • Lämna värdesaker, smycken och större summor pengar hemma.
 • Tänk på att inte använda parfym eller ta med blommor till mottagningen, vissa av våra patienter är känsliga för starka dofter.
 • Hela sjukhusområdet är rökfritt.

Vi som arbetar här

På mottagningen arbetar läkare, sjuksköterskor, psykologer, psykoterapeuter, arbetsterapeuter, dietiseter, logopeder, kuratorer och sekreterare.

Ansvariga för mottagningen

Linda Carlfjord, enhetschef, Carita Hansson, enhetschef


Senast uppdaterad: 2021-09-20 10:15