Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Feriepraktik

Varje sommar erbjuder Västra Götalandsregionen sommarjobb (feriepraktik) till gymnasieungdomar boende i regionen. 

Du som sommarjobbar hos oss får en möjlighet att tjäna egna pengar och chansen att prova på ett av alla våra yrken, utan krav på tidigare erfarenhet.
Ansökan för sommaren 2024 är öppen mellan 1 - 29 mars.

Vad behöver du för att sommarjobba hos oss?

 

 • Ha en pågående gymnasieutbildning
  Du ska ha sommarlov mellan årskurs 1-2 eller 2-3 och får alltså inte ta studenten i sommar.

 • Vara mellan 16-19 år

 • Vara folkbokförd i Västra Götaland

 • Ha ett svenskt person- eller samordningsnummer

 • Förstå och kunna göra dig förstådd på svenska
  Detta för att vi ska kunna säkerställa en trygg feriepraktikperiod för dig.

Inom vilka områden kan du sommarjobba inom?

 

 • Hälso- och sjukvård
 • Kök på vårdavdelning
 • Lokalvård
 • Natur och kultur
 • Service och underhållsarbete
 • Storkök 
 • Tandvård
 • Vaktmästeri och fastighetsdrift
 • Vård psykiatri

Läs mer om arbetsuppgifter längre ner.

Alla kommuner kan inte erbjuda plats inom alla områden. De platser som finns att söka ser du när du gör dina val i ansökan.

Sommaren 2023 hade vi läsambassadörerUnder sommaren 2023 hade vi ungdomar som sommarjobbade som läsambassadörer.
Vad var deras uppgift? Att sprida läsglädje för barn i Bergsjön.

Våra läsambassadörer arbetade med att skapa nyfikenhet för böcker och läsning hos barn. Tillsammans med barnen utförde de aktiviteter med berättelsen i fokus som högläsning, skrivande och skapande - visade att läsning kan vara en rolig fritidsaktivitet.

De arbetade i en grupp med 4-5 ungdomar och som alla våra platser skedde detta tillsammans med en handledare. 

Vilka veckor kan du jobba?

VGR erbjuder två jobbperioder om vardera fyra veckor under sommaren.
Perioderna kan variera inom våra förvaltningar, här är exempel på hur perioderna kan vara uppdelade. Mer information om datum får du när du erbjuds en plats.

 • Vecka 24-27 eller 25-28 (period 1)
 • Vecka 28-31 eller 29-32 (period 2)

När du ansöker anger du vilken eller vilka perioder du kan jobba. Arbetstiden är dagtid, måndag till fredag och du får arbeta mellan 4-8 timmar per dag i max 4 veckor.

Vad innebär det att jobba hos oss?

Du kommer att jobba med stöd från vår erfarna personal där du har en egen utsedd handledare. Du får möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter och precis som all vår personal förväntas du komma i tid, vara närvarande och delta i det dagliga arbetet. 

Lönen är 95 kronor per timme. Du får lön per arbetad timme och i timlönen ingår semesterersättning. Lönen betalas ut månaden efter du arbetat, dvs lön för arbetad tid i juni betalas ut i juli och så vidare.

Hur och när får du besked?

För att det ska bli en rättvis fördelning av platserna kommer de lottas. Lottningen sker efter att ansökningstiden har gått ut 31 mars och därefter sker hanteringen på respektive förvaltning där platsen finns.

Senast tisdag den 2 maj kommer alla sökande få ett besked, oavsett om du fått plats eller inte. Observera att detta sker via mejl på den mejladress du uppgett i ansökan.

Så här går ansökan till

 1. Du ansöker genom att klicka på ANSÖK HÄR nedanför och ansökan är öppen mellan    1 mars - 29 mars. Det går inte göra en ansökan efter detta. När du klickar på bilden kommer du till ett system som heter Varbi. Där behöver du skapa ett konto och logga in innan du kan göra en ansökan.
 2. Du väljer sedan vilken tidsperiod, geografiskt område samt yrkesområde du önskar jobba med. Du kan göra upp till 10 olika val och fler val ökar dina chanser till en lottad plats. Alla yrkesområden inte kan erbjudas i alla kommuner, de platser och perioder som finns att söka inom respektive kommun ser du när du gör dina val.    
 3. Ansökningsperioden stänger fredag den 29 mars och därefter sker det en utlottning av platserna. Du som blivit lottad till plats får ett mejl eller telefonsamtal från vår personal. Det är viktigt att du svarar på detta i tid, annars kommer platsen lottas om och gå till en annan sökande.
 4. Senast måndag den 6 maj kommer samtliga sökande få ett besked, oavsett om du lottats till plats eller inte.

Hälso- och sjukvård

Inom hälso- och sjukvård finns det många olika yrken och avdelningar du kan få prova på som till exempel förlossning, fysioterapi, psykiatri och kirurgi på ett sjukhus. Du kan även få plats på en av våra vårdcentraler.

Service och underhåll

Servicearbete är mycket varierande med arbetsuppgifter som till exempel transport av patienter, hantering av gods och stöd vid måltider till vårdavdelningarna. Du kan även få uppgifter som hantering av vårdens artiklar och fylla på förråd.

Natur och kultur i VGR

Inom natur och kultur kan du prova på att arbeta på ett av våra museum. Där kan arbetsuppgifter vara att ta emot besökare som entrévärd, butiksbiträde och övrig skötsel av museet. Du kan också arbeta som "läs-ambassadör"- läs mer om detta längre upp på sidan.

Kök på avd. eller storkök

Du har möjlighet att välja storkök eller kök på vårdavdelning. Under handledning kan du få förbereda och tillaga måltider till patienter, till exempel skölja, skala och hacka grönsaker. Städa och diska ingår även i arbetsuppgifterna. 

 

Tandvård på mottagning

Inom tandvården får du en insyn hur det är att arbeta på en mottagning och får hjälpa till med uppgifter som att fylla på produkter och administration som till exempel arkivering.

Vaktmästeri - fastighetsdrift

Här kommer det finnas platser i sommar med arbetsuppgifter kopplade till vaktmästeriet och markskötsel så som gräsklippning, ogräsrensning och skötsel av yttre och inre områden på museum. 

Vid frågor kontakta

Respektive förvaltning har en HR-funktion som kan besvara personalfrågor.

Alla förvaltningar och bolag i Västra Götalandsregionen


Senast uppdaterad: 2023-11-21 11:19