Egenremiss

En egen vårdbegäran, eller egenremiss, innebär att du söker vård genom att på egen hand skicka in en remiss till en specialistmottagning. Syftet är att stärka din ställning som patient och öka tillgängligheten till vården.

Din egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är respektive specialistmottagning som avgör vilken vård du ska få och på vilken nivå. Det betyder att du kan hänvisas till din vårdcentral eller till egenvård.

Om du inte vill göra en egen vårdbegäran, kan du vända dig till din vårdcentral.

Så gör du en egen vårdbegäran

Du kan göra en egen vårdbegäran på två olika sätt. Antingen via 1177 e-tjänster eller genom att skicka in en pappersblankett. 

1177 e-tjänster

För att göra en egen vårdbegäran via 1177 e-tjänster loggar du in på 1177.se och väljer den mottagning du vill skicka din vårdbegäran till. Därefter väljer du tjänsten Egen vårdbegäran. Fyll i formuläret och klicka på Skicka så kommer ärendet direkt till aktuell mottagning. Om du inte lagt till mottagningen tidigare behöver du göra det först. Du lägger till en mottagning genom att klicka på Hitta och lägg till. 

Du kan också välja en mottagning på sidan Avdelningar och mottagningar och klicka direkt på Egen vårdbegäran bland de tillgängliga e-tjänsterna, och sedan logga in och fylla i formuläret.

OBS! I dagsläget erbjuder inte alla mottagningar möjligheten att skicka egen vårdbegäran via 1177 e-tjänster. Hittar du inte alternativet bland e-tjänsterna kan du använda en förtryckt pappersblankett istället.

Papperblankett

Om du vill göra en egen vårdbegäran på en pappersblankett skriver du ut, fyller i och skickar in blanketten:

Blankett för egenremiss

Du fyller i alla uppgifter och skickar sedan blanketten till den mottagning du söker vid med posten. Om du är osäker på vilken mottagning du ska skicka till kan du skicka till Förvaltningskontoret, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 541 85 Skövde.

Observera att du inte kan göra en egen vårdbegäran till sjukhusets röntgenverksamhet.