Celiaki och glutenfri kost

Ditt barn kan ha celiaki utan att få tydliga symtom Det är möjligt att ditt barn inte får symtom efter att ha ätit gluten, även om du har celiaki. Det är ändå viktigt att helt utesluta gluten. Gluten kan skada tarmen, hämma tillväxt och pubertet samt orsaka näringsbrister och andra allvarliga tillstånd.

När ska jag kontakta en dietist?

Du bör kontakta en dietist om ditt barn:

  • har kvarstående symtom trots glutenfri kost
  • inte vill följa en glutenfri kost
  • upplever svårigheter eller försämrad livskvalitet
  • tycker att det är svårt att förstå innehållsförteckningar
  • har andra frågor kring kosten

För att komma i kontakt med en dietist kan du:

  • skicka ett meddelande via 1177 e-tjänster. Välj din mottagning och skriv till dietisten
  • ring barnmottagningen och be att få prata med en dietist.

Hjälpmedel för att läsa innehållsförteckningar

Det finns extra hjälpmedel för dig som vill lära dig mer om ingredienser:

  • Ingredienslexikon app/bok förklarar vad olika ingredienser betyder.
  • Resekort innehåller översättningar till olika språk om celiaki och glutenfri kost.

Dessa verktyg kan göra det enklare att undvika gluten, även när du handlar eller reser.

Viktigt att tänka på:

Glutenfria produkter innehåller ofta mindre fibrer än vanliga spannmålsprodukter. Därför är det viktigt att få i sig fibrer från andra källor, till exempel:

  • baljväxter
  • chiafrön
  • frukt och grönsaker
  • quinoa
  • bovete, hirs och amarant
  • nötter och frön

Fibrer hjälper till att hålla magen i balans och bidrar till en bra tarmhälsa.

 

Förteckning över ingredienser utan och med gluten

GLUTENFRITT 

INNEHÅLLER GLUTEN 

Arrowrot 

Bulgur 

Bovete 

Couscous 

Fiberhusk (psylliumfröskal) 

Dinkelvete 

Fibrex 

Durumvete 

Fruktossirap 

Grahamsflingor 

Glutamat 

Grahamsgryn 

Glukossirap 

Grahamsmjöl 

Glutaminsyra 

Havre 

Guarkärnmjöl 

Havregryn 

Hirs 

Havrekli 

Maizena (majsstärkelse) 

Havremjöl 

Majsmjöl 

Korn 

Maltarom 

Korngryn 

Maltodextrin 

Kornmjöl 

Maltos 

Kornris  

Maltsocker 

Kruskali 

Maltvinäger 

Malt av korn, vete, råg och havre 

Pofiber (potatisfiber) 

Mannagryn 

Polenta  

Matvete 

Potatismjöl 

Pastaris (t.ex. Risoni) 

Quinoa 

Råg 

Ris 

Rågflingor 

Risgryn 

Rågmjöl 

Rismjöl 

Rågvete (Tritikale) 

Rostat ris  

Semolina 

Sagogryn 

Speltvete 

Sojamjöl 

Vetegroddar 

Sojasås 

Vetekli 

Teff 

Vetemjöl 

Vetegroddsolja 

Vetesirap 

Vetegräs 

Vetestärkelse 

Specialframställd vetestärkelse 

 

 

Gröt av vete, råg, korn och havre 

 

Müsli 

Majsvälling/majsgröt 

Välling av vete, råg, korn och havre 

Risvälling/risgröt 

 

Specialframställd havre, t.ex.: 

 

  • Semper Havregryn 

Kan innehålla gluten: 

  • Semper Havrekakor 

Maltextrakt/maltsirap 

  • Semper Havreknäckebröd 

 

  • Provena Glutenfria Havregryn 

 

  • Provena Glutenfritt Havremjöl