Celiaki och glutenfri kost
Ditt barn kan ha celiaki utan att få tydliga symtom Det är möjligt att ditt barn inte får symtom efter att ha ätit gluten, även om du har celiaki. Det är ändå viktigt att helt utesluta gluten. Gluten kan skada tarmen, hämma tillväxt och pubertet samt orsaka näringsbrister och andra allvarliga tillstånd.
När ska jag kontakta en dietist?
Du bör kontakta en dietist om ditt barn:
- har kvarstående symtom trots glutenfri kost
- inte vill följa en glutenfri kost
- upplever svårigheter eller försämrad livskvalitet
- tycker att det är svårt att förstå innehållsförteckningar
- har andra frågor kring kosten
För att komma i kontakt med en dietist kan du:
- skicka ett meddelande via 1177 e-tjänster. Välj din mottagning och skriv till dietisten
- ring barnmottagningen och be att få prata med en dietist.
Hjälpmedel för att läsa innehållsförteckningar
Det finns extra hjälpmedel för dig som vill lära dig mer om ingredienser:
- Ingredienslexikon app/bok förklarar vad olika ingredienser betyder.
- Resekort innehåller översättningar till olika språk om celiaki och glutenfri kost.
Dessa verktyg kan göra det enklare att undvika gluten, även när du handlar eller reser.
Viktigt att tänka på:
Glutenfria produkter innehåller ofta mindre fibrer än vanliga spannmålsprodukter. Därför är det viktigt att få i sig fibrer från andra källor, till exempel:
- baljväxter
- chiafrön
- frukt och grönsaker
- quinoa
- bovete, hirs och amarant
- nötter och frön
Fibrer hjälper till att hålla magen i balans och bidrar till en bra tarmhälsa.