Kontraslöjd – en konstartsövergripande scenkonstproduktion med musik, slöjd och cirkus

Startskottet var ett möte mellan ett folkmusikresidens och ett slöjdresidens i Förvaltningen för kulturutvecklings regi under hösten 2021. Några av konstnärerna från de två residensen fortsatte arbetet i ett eget projekt. Nu presenterar de scenkonstproduktionen Kontraslöjd, som har premiär i februari 2023. Här möts cirkus, slöjd och musik i en familje- och skolföreställning.

Hösten 2021 möttes konstnärer från ett folkmusikresidens och ett slöjdresidens i Fengersfors i Dalsland. Efter residensperioden hade de i uppdrag att skapa en gemensam scenisk presentation, som de skulle turnera på grundskolor, förskolor och på offentliga scener. Detta blev något alldeles extra, ett helt nytt sceniskt uttryck.  

Efter residenset arbetade några av konstnärerna från de två residensen vidare, och skapade projektet Arenaslöjd. Under 2022 har de tagit fram en ny scenkonstproduktion som bygger på idéer från residensturnén. Föreställningen heter Kontraslöjd och har premiär i februari 2023.  

Förvaltningen för kulturutveckling har gått in med konsulterande stöd för processen samt premiär och turnéläggning i Västra Götalandsregionen. Syftet är att stötta projektet och kompaniet att komma vidare till en ny nivå för konstarterna där den sceniska slöjden får en central plats på scenen tillsammans med cirkusen och musiken. Arenaslöjd har även fått stöd från Nämnden för Hemslöjdsfrågor, Region Stockholm och SITE Sweden för att kunna möjliggöra sin produktion.  

Om föreställningen Kontraslöjd 

Föreställningen Kontraslöjd är ett levande allkonstverk där cirkus, slöjd och musik väcker förundran och nyfikenhet över möjligheterna med trä och träd. Vi plockar fram slöjdens ljud i kombination med musiken och kroppens kreativa arbete tillsammans med trädens och träets egenskaper.  
I Kontraslöjd förmedlas känslan av skogen och materialet trä på ett sagolikt och poetiskt vis. Föreställningen är en familjeföreställning och skolföreställning som passar alla från 6 år. 
 
Medverkande är cirkusartisten Jenny Soddu, slöjdaren Hedvig Flärdh och musikerna Veronica Lindåker och Erik Bengtsson. Med ljudbild av Alexander Eldefors och registöd av Camilla Rud. Produktionen har tagits fram med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen, SITE Sweden och Region Stockholm.

Här kan du se en kort trailer om föreställningen...

Om de medverkande

Jenny Soddu - arbetar som cirkusartist och har utvecklat och spelat i många föreställningar för både barn, unga och vuxna. Främst tillsammans med Kompani Giraff och Mighty Performing Arts Collective (M.P.A.C.), med vilka hon också turnerat i stora delar av världen och inte minst i region Stockholm. Utöver detta täljer hon akrobatiska figurer och ägnar sig åt något hon kallar trädflow, ett akrobatiskt möte mellan kroppen och träden i skogen. Jenny spelar även dragspel vilket hon gärna integrerar i sitt arbete.

Hedvig Flärdh - möbelsnickare, slöjdare och kulturprojektledare. Har tidigare arrangerat slöjdläger och varit curator för utställningen Ur Björk. Hon är van vid att leda och driva kulturprojekt och har ofta jobbat tillsammans med offentlig sektor, skola och kulturförvaltning för att låta barn och unga få möta slöjdens magiska värld. Jobbar mycket med att bygga miljöer och stämningar med utgångspunkt i slöjdens formspråk och traditioner.

Erik Bengtsson - är kontrabasist och improvisationsmusiker. Med avstamp i jazzen blandar han folkmusik från norden och Nordamerika med fritonala improvisationer och ljudlandskap. Kontrabasens akustiska möjligheter och begränsningar utforskas varsamt medan den minimalistiska musiken sakta får växa fram. Har på senare år fått upp ögonen för möbelsnickeri och slöjd och ser det som ett fantastiskt tillägg till sitt konstnärskap.

Veronica Lindåker - är folkmusiker och kompositör. Med klarinetten som huvudinstrument utforskar hon musikens gränser och möjligheter, allt mellan storslaget, minimalistiskt, allvar och trams. Även om hon rör sig fritt mellan genrerna så kommer alltid låtspelet och svänget ligga henne närmst om hjärtat.

Turné i Västra Götalandsregionen februari 2023

25/2 kl 11.00 Dergårdsteatern, Lerum, 
26/2 kl 13.00 Cirkuskvarnen i Uddevalla 
28/2 kl 10.00 Vara Konserthus, Vara (skolföreställning) 

Foto: Alexander Hinchcliffe

Karin Skierus

Konsulent cirkus/nycirkus

Telefonnummer

Emma Johansson

Musikproducent folk, world och roots

Telefonnummer

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer

Sara Degerfält

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer

Helén Smitterberg

Producent musiknoder

Telefonnummer