Residens med inriktning folkmusik och folklig dans 2023

Förvaltningen för kulturutveckling ger verksamma musiker och dansare inom folkmusik och folklig dans i Västra Götalandsregionen plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens förlagda till Finnekumla Dans & Konstscen, Ulricehamn, 16–22 oktober 2023. Residensen fokuserar på konstnärligt undersökande arbete med utgångspunkt i folkmusik och den sociala folkliga dansen med sikte på en scenkonstproduktion. Residenter är: Jenny Gustafsson, Emma Rydberg och Fredy Clue.

Förvaltningen för kulturutveckling genomför under oktober residens inom folkmusik och folklig dans med fokus på att utveckla scenkonstproduktioner utifrån den folkliga musikens och dansens form, stil och uttryck. Tre musiker och dansare inom den folkliga musiken och dansens fält kommer att fördjupa sin kunskap och det egna samarbetet samt arbeta undersökande och konstnärligt med materialet mot en scenisk produktion. Två av residenterna arbetar som duo, en resident arbetar solo.

Produktionerna behöver inte bli färdiga under residensperioden, målet är att komma fram till en tydlig konstnärlig process, form och ett arbetssätt som residenterna sedan fortsätter med, i egen regi.

Residenset kommer att ske 16–22 oktober på Finnekumla Dans & Konstscen, Vegby, Ulricehamn. De tre residenterna är Jenny Gustafsson, Emma Rydberg och Fredy Clue.

Om residenterna 

Jenny Gustafsson spelar fiol, är riksspelman på västgötalåtar och har med sitt traditionsmedvetna och personliga uttryck samlat en bred lyssnarskara. Hon har gjort omfattande skolturnéer, arbetat som teatermusiker och syns på folkmusikscener både i Sverige och internationellt. Jenny har gjort ett stort dokumentations- och insamlingsarbete av västgötska låttraditioner och är starkt engagerad i att förmedla dessa till andra. Nyligen fick Jenny Göteborgs stads kulturstipendium.  (Foto: Karin Björk)

Emma Rydberg är uppväxt i Göteborgs ”folkmusiksväng” och hyser sedan barnsben samma passion för fiolspelet som för dansen. Till dansmeriterna hör ett mångårigt ledarskap inom Svenska Folkdansringen, danskursen på Malungs folkhögskola och Norsk folkelig dans i Vågå. Hon är även rytmiklärare, utbildad i Göteborg, Hannnover och Berlin, och brinner för allas rätt till kultur, lek och gemensamt skapande. Hon gör även frilansuppdrag som danspedagog och musikföreställningar med och för barn. 

Duon Emma Rydberg (dans) och Jenny Gustafsson (fiol) tar avstamp i den västsvenska fläckpolskan. Under residensveckan skapar de ett lekfullt laboratorium, där de djupdyker i arkivinspelningar och uppteckningar, men också i samspelet mellan musiker och dansare. Utifrån en tradition präglad av deltagande söker Emma och Jenny nya vägar mot ett sceniskt uttryck. 

Fredy Clue, Fredy Samuel Lundh, är frilansande nyckelharpist, berättare, lärare och sångare. Fredy jobbar som projektledare för det omskrivna projektet Bäckadräkten, den ickebinära folkdräkten, som just nu även finns som turnerande föreställning, där dansen finns med bland musik och berättelser. Fredy Clue är även ordförande i folkmusik- och dansföreningen Folkmusikkaféet, är initiativtagare till Folk Youth VG, har turnerat med band som Furuhill, Bäckafall och Woodlands och har varit musiker i musikalen Gruvfruns Guld.  

Under residensveckan kommer Fredy Clue att undersöka vilken musik som kommer om skapandet grundas i kroppens rörelsevilja, där den inre rösten får leda musiken på nyckelharpan, och skapa musik utifrån dansviljan. 

Publikt möte

I residenset ingår också ett publikt möte. Det kan vara en öppen repetition, en konsert, ett samtal i all enkelhet – det som passar residenskonstnärerna bäst. 

Vem har kunnat söka?

Under hösten har Förvaltningen för kulturutveckling gått ut med en utlysning till residenset. Alla verksamma musiker och dansare inom folkmusik och folklig dans har kunnat söka. Hela utlysningen hittar du här...

Residensen sker i samverkan med Finnekumla Dans & Konstscen samt Studieförbundet Vuxenskolan VGR.

Emma Johansson

Musikproducent folk, world och roots

Telefonnummer