1177 – för dig som är invånare eller patient
Informationen på den här webbplatsen riktar sig till medarbetare inom hälso- och sjukvården och är anpassad efter det. Söker du information som patient eller invånare bör du i första hand besöka 1177.se.
Flyktingbarnmottagning tar emot barn med komplex migrationsrelaterad ohälsa boende i Västra Götalandsregionen. Fokus ligger på traumabehandling, men med ett helhetsperspektiv där medicinska och psykosociala aspekter också ingår. Våra insatser sker i nära samverkan med vårdgrannar och kommunala verksamheter. På Flyktingbarnmottagningen arbetar barnläkare, barnpsykiater, specialistsjuksköterskor, psykologer och sekreterare. Mottagningen är en del av Regionhälsan och ligger i Göteborg.
I verksamhetens uppdrag ingår också att sprida kunskap om frågor rörande migration, flyktingskap och trauma.
Vem som helst kan skriva en remiss, men vi önskar att det i första hand är någon som har ett samordnande ansvar för barnet, eller har gjort en medicinsk eller psykisk bedömning.
Är du osäker på var barnet ska få hjälp? Ring oss gärna så kan vi rådgöra.
Remissmall Flyktingbarnmottagning
Efter bedömning erbjuder vi insatser i samråd med barnets vårdnadshavare.
Vid behov samarbetar vi med socialtjänst, boende/familjehem, skola och vårdnadshavare/omsorgspersoner. Vi remitterar också vidare om det framkommer att barnet är i behov av andra insatser än de vi kan erbjuda.
OBS: om barnet uttrycker suicidtankar bör kontakt tas med BUP i första hand. Flyktingbarnteamet har ingen akut verksamhet. Vid akuta psykiatriska behov när BUP är stängt hänvisar vi till Akutavdelningen barn- och ungdomspsykiatri.
Vi erbjuder kliniska konsultationer kring enskilda barn eller om mer generella frågor angående barn med allvarliga symtom som en följd av migration och flyktingskap.
När det gäller skolor diskuterar vi gärna differentialdiagnostik mellan inlärningssvårigheter och posttraumatisk stress. Vi kan vid behov komma ut och träffa elevhälsoteam och elev/vårdnadshavare. Välkomna att kontakta oss för en telefonkonsultation.
Vi erbjuder föreläsningar om flyktingskap, migrationsrelaterad ohälsa och trauma.
För kontakt med mottagningens sekreterare, ring 070-020 60 26.