Vad räknas som patientinformation?
Patientinformation är information till patienten, inte om patienten. Det kan exempelvis vara diagnos-, undersöknings- eller behandlingsinformation som lämnas över i samband med ett vårdbesök eller som skickas som bilaga till kallelse.
Varför ska arbetet med patientinformation förändras i VGR?
Syftet att alla patienter och invånare ska få kvalitetssäkrad, relevant, tillgänglig och regional information i flera kanaler. Det syftar också till att förenkla och effektivisera framtagande, förvaltning och distribution av patientinformation. Målsättningen är att öka invånares och patienters kunskap och delaktighet i sin vård. Projektet är ett initiativ inom ramen för Regionstyrelsens målsättning att skapa ekonomi i balans (RSLE).
Vad behöver verksamheten göra själva?
Verksamheterna har ett ansvar att säkerställa att rätt patientinformation används.
- Informationsdelning: Säkerställa att alla medarbetare vet vilken information som ska delas, var den finns och när den bäst ges till patienten.
- Rensning: Ta bort lokal och/eller ej aktuell information.
- Följsamhet: Arbeta enligt upprättade processer.
Vilken roll har Kunskapsstyrningen?
För att åstadkomma regionens målsättning kring strukturerad och samordnad patientinformation har samordningsråden utsetts till informationsägare. SOR och RPO kan utse arbetsgrupper eller själva utföra det praktiska arbetet. I ansvaret ingår:
- Ägarskap: Ansvara för patientinformation inom sitt område.
- Kartläggning och samordning: Genomföra kartläggning av befintligt material, samordna och kartlägga behov av ny patientinformation.
- Beslut: Besluta om vilken patientinformation som ska användas och om ny regiongemensam patientinformation ska tas fram.
Vad gäller för nationell patientinformation?
Den nationellt gemensamma informationen finns på 1177.se och hanteras av den nationella redaktionen hos Inera.
Vem bestämmer vilken patientinformation som ska ligga i den tekniska lösningen?
Vad som klassas som regional patientinformation och ska användas beslutas av respektive samordningsråd (eller delegerad arbetsgrupp exempelvis regionala processteam). Redaktionsstöd hjälper till att utforma och lägga in informationen i den tekniska lösningen.
Hur ska patienten få del av informationen?
Patienten ska i första hand kunna ta del av information digitalt, och fysiskt när det behövs innan, under eller efter ett vårdbesök. Patienten kan även få information som bilaga i kallelse eller via en diagnosspecifik app och andra kanaler.
Kan redaktionen ta fram översatt material?
Material kan vid behov tas fram på lätt svenska men projektet ansvarar inte för att ta fram översatt information. Genom att göra information digital ökar möjligheten för patienten att använda sig av olika teknologier för att översätta information själv.
Hur förhåller sig ert projekt till 1177.se?
På 1177.se för invånare och patient finns patientinformation som är övergripande och allmän. Regionspecifik information kan ibland även läggas till som regionala tillägg. Den regiongemensamma patientinformation som verksamheten tar fram är mer specifik och fördjupad patientinformation som delas med patienten i samband med exempelvis ett vårdbesök. Andra sätt patienten kan få patientinformation är som bilaga i kallelse eller via en diagnosspecifik app. Det kan exempelvis vara instruktioner inför ett vårdbesök, inför en operation eller för egenvård.
När ska projektet vara klart?
Projektet pågår under 2025. Under den tiden finns möjlighet att få stöd från projektet. Verksamheterna kommer att behöva arbeta med kartläggning och samordning av patientinformation även efter 2025.
Hur gör jag om jag tycker att det finns behov av ny patientinformation?Behov av ny patientinformation ska kommuniceras till samordningsråd, RPO. De är informationsägare och beslutar vad som ska användas. Redaktionen ger stöd med struktur, språk och utseende för materialet och lägger in det i den tekniska lösningen.