Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dietist

Dietisten utreder och följer upp energi- och näringsbehov, ger behandling och individanpassade råd om mat, näring och hälsa.

Vanliga insatser från dietisten

Nutrition

Dietisten utför kroppsmätningar som vikt, längd, midjeomfång och kroppssammansättning. Dessutom ger dietisten individanpassade råd om kost, hälsa, labprover och matvanor.

Kost

Dietisten utreder kostintaget genom kostanamnes och matdagbok, och behandlar utifrån det med motiverande samtal. Bistår även med konsistensanpassning av mat och dryck.

Måltidsobservationer

Utredning och behandling av ät- och drickfunktion. Information om ät- och sväljsvårigheter, dysfagi vid behov.

Vardagsrutiner

Vid restriktivt ätande eller behov av tätare energiberikade måltider kartläggs vardagsrutinerna för att hitta lösningar.

Medicinska problem

Medicinska problem som påverkar energi- och näringsintaget som mag- och tarmbesvär, slemproblematik, känslighet för måltidsvolym, smärta, enteral sondmatning, högt eller lågt energibehov utreds och behandlas av dietist.

Omgivning

Kartläggning av omgivningens kunskaper kring kost och förutsättningar för eventuellt förändringsarbete.


Senast uppdaterad: 2021-03-21 09:01