Kommunkoreografer i Vänersborg 2022–2023

  • 1 av 5

    Foto från arbetet med dansperformance och dansfilmen Dancing under the full moon. Fotograf: Jerry Lövberg.

  • 2 av 5

    Under sommaren mötte kommunkoreograferna ungdomar som sommarjobbade som dansare. De turnerade runt om i kommunen, och fick lite extra injektion och inspiration i mötet med kommunkoreograferna.

  • 3 av 5

    På Torpområdet arrangerades en Eid-fest där kommunkoreograferna dansade hiphop tillsammans med barn och familjerna boende i området. Så mycket glädje!

  • 4 av 5

    Kommunkoreograferna har också arbetat med att möta kommunala tjänstepersoner och samverka kring projekt. På bilden syns personal från Kultur och fritid som tillsammans genomförde dansfestivalen VBG Dance Festival. Årets tema var identitet kopplat till kommunkoreografernas arbete, och man lyfte flera queer dansuttryck och införde pronomenrunda/pronomenpresentation under festivalen och i dess marknadsföring.

     

  • 5 av 5

    Kommunkoreograferna har erbjudit många öppna workshop och speciellt vuxna har uppskattat att det arrangerats dans för dem. ”Meet & Greet” ”Dance, sweat and tears” ”Dance, sweat and Queers” är några av de workshopsevent som arrangerats.

Kommunkoreograf i Vänersborg var ett ettårigt dansresidens för att sprida och förmedla dansupplevelser i kommunen 2022-2023. Residensets tema var Step Forward och utgick från kommunens övergripande inriktningsmål om att skapa mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv för invånarna i Vänersborg. 

Danskonstnärsduon Marvil Iglesias och Mateja Kovacevic valdes till kommunkoreografer och påbörjade sitt arbete i Vänersborg juni 2022. Residenset avslutades i maj 2023. 

I Vänersborg har man arbetat med en stor projektgrupp med representanter från olika förvaltningar för att ha en bred referenstagning. Inför året presenterade kommunkoreograferna tre huvudspår för sitt arbete: 

  • Allas lika värde ur ett icke-heteronormativa perspektiv. Det innebär att genom danskonsten verka kunskapshöjande och arbeta för att normalisera och medvetandegöra queerness i samarbete med kommunala verksamheter och civilsamhället. 
  • Utomhusbiograf som mötesplats. Kommunkoreograferna synliggör dans genom att visa dansfilmer på olika platser i kommunen. Utomhusbiografen ska fungera som en mötesplats där besökare förutom att uppleva film också får dansa tillsammans. 
  • Digitala kulturupplevelser. Kommunkoreograferna har skapat flera vänersborgska dansfilmer tillsammans med kommunens filmare. Kommunen planerar för att de ska bli ett dansminne av kommunkoreograferna som kan leva kvar genom en QR-promenad efter residenset avslut. 

Kommunkoreograferna har träffat många personer under arbetsperioden, båda invånare och kommunanställda. 1400 personer har deltagit i kommunkoreografernas aktiviteter under första halvåret, och därtill finns det tusentals digitala interaktioner. Kommunkoreograferna har arrangerat flera workshops för barn, unga, vuxna, seniorer. De har bland annat dansat under Eid-festivalen, dansat tillsammans med mammor i en tvättstuga, varit del av VBG Dance festival och dansat med den lokala Rotary-klubben. 

”Tack ni för fantastiska workshops! Va ni är duktiga och va otroligt kul det var! Från idag tar jag med mig ”att gå på hur det känns, istället för hur det ser ut”. Hoppas det kommer mängder av fler tillfällen! Idag är jag lycklig!” – vuxen deltagare i workshops Dance, sweat and tears. 

Kommunkoreograferna har bland mycket annat skapat ett live-performance i en glaskonstutställning i Vänersborgs konsthall och egna dansfilmer. 
Här hittar du danfilmen Dancing under the fullmoon. 

Våren 2023 intensifierade kommunkoreograferna sina aktiviteter och synligheten i kommunen. Under våren hade de projekt på huvudbiblioteket och på kommunens mötesplats för unga HBTQ-personer. Som avslutning arrangerade de i maj utomhusbiograf i Vargön och Brålanda.

Såg här såg det ut under kickoffen i kommunhuset:  
Kommunkoreografer i Vänersborg - YouTube 

Många samhälleliga vinster med projektet

Malin Haglund är enhetschef inom allmän kultur i Vänersborgs kommun. Hon tycker att det varit en intressant arbetsprocess att som kommun arbeta nära danskonstnärerna:

  – Ur ett kommunperspektiv så tycker jag att projektet är så lärorikt och utvecklande. Deras arbetsmetoder har bidragit till vidgade perspektiv, och de har konkret kunnat visa hur konstnärliga metoder kan få effekter som till exempel ett breddat deltagande och ökad inkludering. Jag är så glad att många invånare och kommunverksamheter har tagit chansen att ta del av kommunkoreograferna arbete, säger hon.

Läs hela intervjun med Malin här:

Intervju med Malin Haglund, enhetschef inom allmän kultur i Vänersborgs kommun

Hur många invånarna ni har nått och genom vilka aktiviteter?

Våra kommunkoreografer Marvil Iglesias och Mateja Kovacevic har haft 3230 fysiska möten/interaktioner med vänersborgarna. Därutöver arbetade de med digital spridning av deras egenskapade dansfilmer och uppdateringar kring arbetet, på webb och sociala medier, där ännu fler invånare har kunnat ta del av dans. Vi har nått många unga vuxna och vuxna i projektet, vilket var ett spännande och litet oväntat resultat. Många i den målgruppen var intresserade av de urbana och queera dansstilarna som kommunkoreograferna presenterade. Några aktiviteter som ligger mig varmt om hjärtat är mamma-dansen i en tvättstuga på Torpaområdet, när Rotaryföreningen dansade hiphop och utomhusbio i det gamla bruket i Vargön.


Vad tar ni med er för lärdomar från projektet?

För mig som tjänsteperson och lokal projektledare här i Vänersborgs kommun har projektet känts som en stor självreflektion av var kommunens står, men också stärkt relationen till dans och vilka påvisat vilka fantastiska resurser den består. Det har varit roligt att arbeta med Marvil och Mateja, som har varit så generösa i sitt konstnärskap och sin dans, och vågat utmana vår kommun och invånare. Jag är så glad att Vänersborg har arbetat med kommunkoreografer och många invånare har tagit del av dans under året. Vi bär med oss många lärdomar och nya erfarenheter, och några av dem ska jag samla i en broschyr som ska spridas internt och ge en återblick och reflektion kring vad  projektet har genererat till vår kommun.


Hur arbetar ni framåt med dansen efter det här?

Vi kommer att fortsätta sprida kommunkoreografernas dansfilmer på olika sätt under hösten, och hoppas få till en QR-promenad över dansminnen och platser där kommunkoreograferna arbetat. Marvil och Mateja kommer även tillbaka till Vänersborgs kommun några dagar under höstterminen, för att fortsätta fördjupa sig i tvättstugedans i Vänersborg.

Sen har vi VBG Dance festival att se framemot, som är en dansfestival för unga dansare i väst, och i år firar vår festival 10 år! Sen ingår Danspoolens elever i Community art lab Sweden och ska arbeta i en konstnärlig process med Kompani Katapult till hösten. Så vi dansar vidare!


Har du något tips till nästa kommun som ju blir Mark?

Varje KOKO är unikt och skapas mellan danskonstnär, invånare och kommun. Så mitt bästa tips liknar väl klyschan man brukar säga till alla småbarnsföräldrar: passa på att njuta, tiden går så fort! Ett år kan låta långt, men hade jag, Marvil och Mateja fått bestämma hade arbetet med Kommunkoreograf i Vänersborg pågått betydligt längre. Ta vara på den unika möjligheten att ha danskompetens, nya perspektiv och kraft i er kommun – och lycka till Marks kommun!


 

Step Forward – Att arbeta konstnärligt med ett politiskt inriktningsmål

Under 2024 lanserades en skrift om Vänersborgs kommuns arbete med kommunkoreograf-projektet. Skriften blickar inåt i organisationen och försöker beskriva hur ett konstnärligt arbete implementerades och hur medarbetarna engagerades i arbetet. Förhoppningen är att skriften kan beröra fler kommuner och organisationer, när det kommer till att våga testa nya sätt att arbeta tillsammans med konstnärliga kompetenser och förmågor.

Skriften är möjliggjord med stöd från Västra Götalandsregionen och Statens kulturråd.

Klicka här för att läsa skriften som PDF.

Tina Andersson

Konsulent dans

Telefonnummer