Beda födde barn på museet

Beda Lovisa Brunzell levde, arbetade och födde barn på Vänersborgs museum. Här kan du läsa historien om hennes liv runt förra sekelskiftet.

Ofta berättas fler historier om män kvinnor, ibland beroende av att det var männen som fick anställning och kvinnan som så att säga hängde med. Därför tänkte vi uppmärksamma en kvinna, sömmerskan Beda Lovisa Brunzell, som tillsammans med sin familj, bodde och arbetade på museet. Beda födde sammanlagt sex barn varav ett av barnen, dottern Junita, föddes på museet.

Vi vet att hennes man, poliskonstapeln Johan Dahlgren, flyttade in på museet för att jobba som vaktmästare år 1910 och då bodde redan Beda och hennes son Karl Hilmer där.

- Förmodligen hjälpte hon det äldre vaktmästarparet som var gamla och skröpliga, men vi vet inte så många detaljer kring Bedas liv före 1910, säger museipedagog Jennie Ardin. 

Född på museet

Den 10 november 1914 gifte sig Johan och Beda och tio dagar senare föddes en son som dessvärre avled efter bara några månader. Makarnas nästa barn blev Junita, som föddes 8 oktober 1917 i vaktmästarbostaden på museet.

Hela familjen fick hjälpas åt med sysslorna på museet, med allt från att elda i kokspannan till att damma, skura golv och sälja entrébiljetter. Några år efter att dottern Junita föddes avled Beda, endast 49 år gammal. 

Speciell miljö

Eftersom mannen Johan Dahlgren var den som hade tjänsten som vaktmästare finns mer information om honom än om Beda Lovisa Brunzell. Men hon verkar ha haft ett förhållandevis bra liv. Hon hade också barn innan äktenskapet med Johan, men inte heller det vet vi några detaljer kring.

- Det är ju bara reflektioner, men jag tror att de hade det klart bättre än vad många andra hade det under den här tiden. De bodde ju i en fin lägenhet och vi vet att barnen tyckte att det var speciellt att växa upp i den här miljön; att bo på museet, säger Jennie Ardin.