Anna Branzell - första kvinnan med arkitektexamen

"Fröken kommer bara att förstöra händerna." Det fick Anna Mohr Branzell höra när hon studerade till arkitekt - med särskild dispens för sitt kön. Men trots alla hinder genomförde Anna Mohr Branzell utbildningen och blev Sveriges första kvinna med arkitektexamen.

Anna Mohr föddes i Norge 1895 men studerade på Kungliga Tekniska Högskolan i Sverige. 1919 blev hon den första kvinna som tog arkitektexamen i Sverige. Vid den här tiden var utbildningen nämligen bara öppen för "unga män" – kvinnor var tvungna att söka dispens för att få studera. Så här skriver Lars Hjertberg i en artikel om Anna Mohr Branzell från 2013.

Prästdottern från Bergen hade tillräckligt med motivation och skinn på näsan för att klara åren i den extremt manliga miljön. Fast när professor Lars Israel Wahlman lät förstå att Anna borde välja kontorspraktik framför den tuffa miljön på en byggarbetsplats: "fröken kommer att bara att förstöra sina händer..." – då knöt Anna ilsket näven i kjoltyget. 

 

Prisvinnande prestation

Anna Mohr gifte sig 1923 med Sten Branzell som också var arkitekt och hon tog då hans efternamn. De bosatte sig i Göteborg och tillsammans med maken lyckades paret bland annat vinna andra pris i en tävling om utformningen av utbyggnaden av Kvibergs kyrkogård några år senare.

Ville ge barnen utrymme

Som arkitekt hade Anna Branzell starka åsikter om barnens rätt i samhället:
"I Region- och stadsarkivets samlingar finns massor av ritningar signerade Anna Branzell. De allra flesta härrör från hennes många år på stadsbyggnadskontoret. Flertalet tar utgångspunkt i familjens fritidsliv. Gärna med barnen i huvudrollen, och inte sällan med en plaskdamm som ett slags signum." (Vårt Göteborg 20130410)

Det här är en diskussion som är aktuell också i dag - bland annat i Svenska Dagbladets artikelserie Hopträngda barn

Begravd på Kvibergs kyrkogård

Anna Branzell dog 1983 - 88 år gammal. Hon är begravd tillsammans med maken Sten just på Kvibergs kyrkogård. Bilden ovan visar parets vackra gravsten.

Kvinnan som öppnade dörren för en lång rad av skickliga kvinnliga arkitekter begravdes på den kyrkogård hon som nybliven göteborgska själv skissat på.