Forum sexuell hälsa

Forum sexuell hälsa är föreläsningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som riktar sig till medarbetare inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.

De allra flesta som arbetar inom hälso- och sjukvården har inte fått med sig kunskaper om sexuell hälsa i sin utbildning. Forum sexuell hälsa ger dig som medarbetare chansen att utveckla dina kunskaper och kompetenser inom området.

Föreläsningarna är alltid kostnadsfria och arrangeras löpande några gånger om året på olika teman. Vissa tillfällen kräver speciella förkunskaper, andra kräver inga förkunskaper alls. 

Aktuella utbildningstillfällen:

10, 17, 24 september: serie lunchseminarier om sexuell utsatthet och övergrepp

Välkommen till tre digitala lunchseminarier i september med tema sexuell utsatthet och övergrepp.

I det första seminariet träffar vi Västra Götalandsregionens nyöppnade Mottagning sexuella övergrepp, MSÖ. I seminarium nummer två presenteras barn och ungas sexuella utsatthet. I det sista seminariet presenteras sexuell utsatthet hos unga vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar.

Föreläsningarna ger ökad kunskap om målgruppernas sexuella utsatthet, för att vi inom vården bättre ska kunna bemöta, bedöma och behandla sexuella övergrepp.

10 sep: Mottagning sexuella övergrepp och MSÖ Pilen – tankar och erfarenheter från en uppstart

Under våren 2025 öppnade nya Mottagning sexuella övergrepp på Kaserntorget i Göteborg. I mottagningen ingår också lågtröskelverksamheten MSÖ Pilen, tidigare SMC Pilen. 

I denna presentation får du ta del av vilka tankar som varit vägledande för förberedelsearbetet inför öppnandet, med utgångspunkt i det politiska uppdraget. Du får också höra om några av de erfarenheter som gjorts hittills.

Under seminariet presenteras även den nya webbutbildningen Sexuella övergrepp – hälsokonsekvenser.

När: 10 september, klockan 12.00-13.00

Var: Digital livesändning via Teams. Länken skickas ut när du har anmält dig.

Anmälan: Forum Sexuell hälsa: Mottagning sexuella övergrepp och MSÖ Pilen - tankar och erfarenheter från en uppstart (Regionkalendern) 

17 sep: Barn och ungas sexuella utsatthet – förstå, fånga upp och bedöma

Sofie Rodin, leg psykolog på BUP Barnahus, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Föreläsningen ger en bild av hur barn och ungas sexuella utsatthet ser ut idag men också vad som händer efter en oros- eller polisanmälan där vi får följa ett antal fall från upptäckt via utredning till stödinsatser.

När: 17 september, klockan 12.00-13.00

Var: Digital livesändning via Teams. Länken skickas ut när du har anmält dig.

Anmälan: Forum sexuell hälsa: Barn och ungas sexuella utsatthet – förstå, fånga upp och bedöma (Regionkalendern)

24 sep: Samtal om sexualitet bland unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning

Anna Hart, doktorand vid Malmö Universitet och utvecklingssekreterare på Funktionsstödsförvaltningen i Malmö Stad, presenterar resultat från sin licentiatavhandling Röster som vill höras: sexuella erfarenheter, samtycke och samtal bland unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.

Seminariet fokuserar på hur dessa unga vuxna samtalar med andra om sexualitet och intimitet – vilka möjligheter och hinder som finns. Vilka lärdomar kan vi som professionella dra, och hur kan vi skapa bättre förutsättningar för meningsfulla samtal?

När: 24 september, klockan 12.00-13.00

Var: Digital livesändning via Teams. Länken skickas ut när du har anmält dig.

Anmälan: Forum sexuell hälsa: Samtal om sexualitet bland unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning - forskningsinsikter, praktiska utmaningar och möjligheter (Regionkalendern)

Har du frågor – hör gärna av dig till oss som arrangerar:

malin.askhamre@vgregion.se

frida.saren@vgregion.se 

my.opperdoes@vgregion.se

anna.skoglund@vgregion.se  

Inspelade seminarier

Forum sexuell hälsa: tema hbtqi

I september 2023 hade Forum sexuell hälsa fyra digitala lunchseminarier på tema hbtqi. Välkommen att ta del av alla de inspelade forumen nedan!

Förlossningsrädsla och förlossningstrauma hos hbtq-personer

Anna Malmquist är docent i socialpsykologi vid Linköpings universitet och forskar om hbtq-personers upplevelser i samband med graviditet och barnafödande. I föreläsningen pratar Anna om hur minoritetsstress påverkar hbtq-personer som väntar barn och den ökade risken för förlossningsrädsla. Anna pratar också om hur minoritetsstress påverkar hbtq-personer i samband med att förlossningskomplikationer uppstår.

Regional medicinsk riktlinje könsinkongruens och könsdysfori för barn och ungdomar

Mia Mark, enhetschef på Lundströmmottagningen presenterar den nya regionala medicinska riktlinjen (RMR) för barn och ungdomar där Lundströmmottagningen är en del i en vårdkedja avseende denna vård för barn och unga upp till 18 år. Hon redogör även kort för Socialstyrelsens uppdatering av kunskapsstödet för vård av barn och ungdomar med könsdysfori samt ger en sammanfattande beskrivning av de kliniska erfarenheter barnteamet på Lundströmmottagningen gjort sedan starten 2016.

Queera livsloppsperspektiv - sexuell hälsa, rättigheter och njutning

Suzann Larsdotter är socionom, auktoriserad specialist i klinisk sexolog och terapeut som under många år haft en fokus på åldrande och hbtq. Suzann pratar om att det ofta finns heteronormativa förväntningar på hur vi ska leva våra liv, i relation till könsidentitet och/eller sexualitet. Vad händer när personer bryter mot dessa och skapar queera livslopp? Vad behöver vi som professionella tänka på för att kunna skapa ett professionellt bemötande och förhållningssätt?

Ny digital hbtq-diplomering

Tanya Charif är utvecklingsledare på Kunskapscentrum för sexuell hälsa och arbetat med att ta fram den nya digitala hbtq-diplomeringen, som är helt kostnadsfri. Hbtq-diplomeringen stöttar hälso- och sjukvården i arbetet med att skapa en likvärdig vård oavsett kön och sexualitet. I detta seminarium får ni information om hbtq-diplomeringens upplägg, innehåll och förutsättningar för genomförande.

De inspelade utbildningstillfällena hittar du i Lärportalen: Utbildning: Forum sexuell hälsa - Sex i september (vgregion.se)
OBS: För att ta del av utbildningen måste du logga in på Lärportalen. Om du inte är anställd i VGR behöver du skapa ett konto vid inloggning.

Har du frågor om Forum sexuell hälsa, kontakta:

malin.askhamre@vgregion.se
anna.skoglund@vgregion.se
my.opperdoes@vgregion.se