Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Influensa

KOMMUNAL VÅRD. Här kan du läsa om vårdhygieniska rutiner och råd vid influensautbrott. Det finns även information om årets influensavaccination samt arbets- och informationsmaterial.

Vaccination


Influensasäsongen 2019 - 2020


Startdatum för vaccinationerna i årets kampanj är den 19 november. Även i år har Västra Götalandsregionen upphandlat Vaxigrip Tetra, ett vaccin som skyddar mot fyra influensastammar. Leverantören meddelar att vaccinet kommer att börja levereras ut till kunderna i mitten av vecka 44. Smittskyddet rekommenderar att vaccinationerna på särskilda boenden och till patienter som kommer till sjukvården av annat skäl, påbörjas redan nu. Det är också rimligt att påbörja vaccination av vårdpersonal.

För loggbok under utbrottet. Observera! Loggboken behåller ni på enheten. 

När utbrottet är över görs en sammanställning, och en slutrapport lämnas till Vårdhygien. Du fyller i slutrapporten och skickar in den digitalt. För utbrott inom den kommunala vården ska slutrapporten även skrivas ut och skickas till repsektive MAS i din kommun.

 

Film om influensa

Läs mer om influensa

Influensa är en luftvägsinfektion som orsakas av virus och är höggradigt smittsam. Typisk influensa börjar plötsligt med frossa, snabbt stigande hög feber, muskelvärk och påtaglig sjukdomskänsla. Därefter tilltar symtom från luftvägarna. Smittvägarna är droppsmitta, direkt och indirekt kontaktsmitta.


Senast uppdaterad: 2020-03-17 10:54