Föreläsningsserie – Vuxna i lärande

Läsfrämjande arbete med andraspråkstalande vuxna med fokus på kommunikation, bemötande och förståelse. Göteborgs Kulturförvaltning i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling erbjuder tre fortbildningstillfällen under hösten 2022.

Vuxna i lärande är ett nätverk av studiebibliotekarier på biblioteken i Göteborg, som erbjuder biblioteksservice för nyanlända vuxna som studerar svenska. Verksamheten finansieras av Arbetsmarknad och Vuxenutbildningsförvaltningen och tillhandahåller möjligheter till språkstödjande och läsfrämjande verksamheter för kortutbildade vuxna och de som står längst från arbetsmarknaden. En del av deras uppdrag är att utveckla metoder för att bättre möta målgruppen, men också att öka kunskaperna internt i biblioteksarbetet, så att alla medarbetare kan ge en bättre biblioteksservice och upplevelse av biblioteken för dem som studerar svenska.

Föreläsningsserien består av tre tillfällen som går att ta del av både digitalt eller på plats. Läs mer om respektive tillfälle nedan.

Välkomna!

27/10 Litteraciteter – att lära sig läsa och skriva i vuxen ålder

Föreläsare

Alma Rauer och Anna Winlund, lärare och forskare i svenska som andraspråk, Göteborgs universitet
Alma och Anna berättar om forskning om att lära sig läsa och skriva i vuxen ålder, med fokus på kortutbildade vuxnas möjligheter att delta i vardagliga litterata sammanhang.

Eva Thors Rudvall, författare av lättläst litteratur och SFI-lärare
Alla bibliotekarier känner till Evas mycket lättlästa böcker! Hon berättar om hur det rent praktiskt kan gå till att tillägna sig läs- och skrivkonsten som vuxen, samt tips på vad man kan tänka på om man vill understödja den processen.


Program

Förmiddag
09.00-09.15 Introduktion till Vuxna i lärande + samarbetspartners
Kort presentation (Mattias Reuterberg och Johanna Bjurmell) om Vuxna i lärande. Bakgrund, organisation och finansiering, verksamheter och samarbeten.

09.15-10.15 Alma Rauer
Om litteraciteter och att lära sig läsa och skriva i vuxen ålder.

PAUS

10.30-11.15 Eva Thors Rudvall
Om alfabetisering, mycket lättlästa böcker och hur de kan användas i aktiviteter med svenskstuderande andraspråkstalare.

11.15 – 11.30 Avslutande frågor och diskussion

Eftermiddag

13.00-13.15 Introduktion till Vuxna i lärande + samarbetspartners

13.15-14.15 Anna Winlund

PAUS

14.30-15.15 Eva Thors Rudvall

15.15-15.30 Avslutande frågor och diskussion


Anmälan (online)

Anmälan (på plats)

Plats: Göteborgs Stadsbibliotek (Hörsalen)
Max antal deltagare: 50


22/11 Att kommunicera på lätt svenska i tal och skrift

Föreläsare

Moa Candil och Bengt Fredriksson, författare av lättläst litteratur
I september kom boken Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd. Moa och Bengt berättar mer om hur vi som bibliotekarier kan kommunicera bättre i skrift med andraspråktalare.

Sara Lövestam, författare
Sara titulerar sig författare och grammatikapostel. Hon har också arbetat som sfi-lärare och är en av få författare som själv bearbetat sina böcker till lättläst. Idag medverkar hon med föreläsningen Hur svårt kan det vara? På ett underhållande och pedagogiskt sätt beskriver Sara de utmaningar vi möter när vi försöker kommunicera med varandra. Kuriosa om svenska språket blandas med tips till den som vill bli förstådd av alla – även av den som precis börjat lära sig svenska.

Program

Förmiddag
09.00-10.00 Moa Candil och Bengt Fredrikson
Författarna till nya boken Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd. Hur kommunicera bättre i skrift med andraspråkstalare?

PAUS

10.15-11.15 Sara Lövestam
Författaren, radioprofilen och sfi-läraren Sara Lövestam med föreläsningen Hur svårt kan det vara? Om talad kommunikation med andraspråkstalare och hur vi förstår varandra.

11.15 – 11.30 Avslutande frågor och diskussion

Eftermiddag

13.00-14.00 Moa Candil och Bengt Fredrikson

PAUS

14.15-15.15 Sara Lövestam

14.15-14.30 Avslutande frågor och diskussion

Anmälan (online)

Anmälan (på plats)

Plats: Göteborgs Stadsbibliotek (Hörsalen)
Max antal deltagare: 50


15/12 Att möta flyktingar och deras familjer

Mer info kommer inom kort...

Anmälan (online)

Anmälan (på plats)


Barakat Aldammad

Konsulent