Communitydansnätverket fyller 10 år

  • 1 av 3
  • 2 av 3
  • 3 av 3

I januari hölls den årliga tvådagarsträffen för nätverket, denna gång i Stockholm. Nätverket fungerar som en mötesplats och plattform för utbyte av erfarenheter både inom dansfältet men också gentemot till exempel organisationer, företag, kommuner, institutioner och bidragsgivare.

– Vi ser ett ökat intresse nationellt, både från utövare, organisationer och kommuner, säger danskonsulent Anna Bäckvall.

Communitydans är en metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans. Arbetet leds av en danskonstnär. Danskonstnären utgår från en plats och invånarna som lever där, och lyfter fram invånarnas berättelser. I communitydans får amatören hjälp med att skildra och förmedla en berättelse eller fråga man tycker är viktig eller angelägen, tillsammans med professionella konstnärer.

Effekterna av ett communitydansprojekt är många. Att vara del av en skapandeprocess och del av en grupp ger effekter både för gruppen och individen. Många som deltagit i communityprojekt vittnar om hur mycket det påverkat dem, menar danskonsulenterna Kristina "Tina" Andersson och Anna Bäckvall.

Stort intresse av att mötas

Nätverket växer och är mer relevant än någonsin, och årets mötesdagar blev snabbt fullbokade.

Varför är communitydans viktigt, och varför just nu?

– Nya platser och historier får ta plats. Samarbetet mellan konstnärer, gruppen och kommunen eller lokala platsen blir unikt och genererar ofta fler samarbeten och nya öppningar för alla parter, säger Anna.

Sedan 2014 driver Danskonsulenterna i Västra Götalandsregionen i samarbete med DIS, Dans i Stockholms stad och län det nationella Communitydansnätverket. Nätverket erbjuder årliga träffar, både i Göteborg och i Stockholm och samlar danskonstnärer inom fältet.

Tina Andersson

Konsulent dans

Telefonnummer

Anna Bäckvall

Konsulent

Telefonnummer