Kommunkoreografer i Marks kommun 2023–2024

Temat för residenset är Marknära, med målet att dansen ska vara nära och synlig för invånarna i Marks kommun. Uppdraget som kommunkoreograf i Marks kommun har gått till tre dansare och koreografer: Elin Hermansson, Felix Skalberg och Gustaf Jönsson.

Den 1 september 2023 startade projektet Kommunkoreograf i Marks kommun. Fram till slutet av sommaren 2024 ska tre dansare och koreografer tillsammans arbeta med att lyfta dansen i kommunen. I uppdraget ingår också att arbeta med att möta kommunens invånare med dansen som ingång.

Du kan följa kommunkoreografernas arbete och kommande aktiviteter på Marks kommuns hemsida.

Om projektet

Projektet har temat Marknära och pågår i Marks kommun mellan den 1/9 2023 och den 31/8 2024.

Kommunkoreograferna ska

  • förhålla sig till Marks vision
  • genomföra aktiviteter nära kommunens invånare
  • relatera till kommunens övergripande mål om Bästa barnkommun och Bästa företagskommun
  • lyfta både den professionella dansen och ha en interaktiv ingång i projektet
  • i arbetet med målgrupper ta hänsyn till de resultat som undersökningen Ung livsstil visat

Hur arbetet läggs upp och vilka aktiviteter och satsningar som genomförs har planerats tillsammans med koreograferna, kommunens projektledare och med stöd av en projektgrupp.

Marks kommun har ungefär 35 000 invånare som är utspridda över flera mindre orter. Kommunkoreograferna kommer att arbeta i hela kommunen.

Aktiviteter

Under hösten 2023 har koreograferna bland annat mött högstadieungdomar på Ängskolan och både pratat och provat dans hos varje klass, i samband med att de såg en föreställning från Regionteater Väst. De har också skapat dans kring texter av en residensförfattare i kommunen, tillsammans med 3-åringar från Snickargårdens förskola. Koreograferna medverkade även i Rydals adventsarrangemang, bland annat med ett dansfönster som en av luckorna.

Under våren 2024 har de arbetat med dans på sportlovet för unga. De besöker även olika arbetsplatser i kommunen, bland annat hemtjänsten i Hyssna och Marks Bostad för att dansa, filma och göra ett dansporträtt av arbetsplatsen och de anställda. De återupplivar dansminnen och dansar för och med äldre på tre äldreboenden: Lindäng, Stomsåker och Ekås. De dansar med unga i Hedbo i Skene. På dansens dag i april fylldes kommunen med dans i både Kinna och Skene, där flera grupper från bland annat kulturskola och förskola, som kommunkoreograferna träffat och arbetat med, medverkade. Det blir också dansväv på Väverskans dag i maj, aktiviteter för chefer och politiker i kommunen under ”Hållbara Mark”-dagen och dansaktiviteter för unga på skolavslutningsdagen.

Under sommaren arbetar koreograferna tillsammans med två unga kommunutvecklare. De medverkar också vid en sommarfest för äldreboenden på Hjortnäs, där minnen från forna danstillfällen står i fokus. I slutet av augusti sker en final av året med kommunkoreografer på Kinna konserthus och teater.

  • Sju förskolebarn går omkring på ett torg med två pedagoger.
    1 av 7
  • Två dansare håller  på varsin sida av ett bandymål.
    2 av 7
  • Två dansare håller varandras utsträckta händer framför en grupp med förskolebarn och andra vuxna.
    3 av 7
  • En grupp förskolebarn på ett torg med sina pedagoger och två dansare.
    4 av 7
  • Tre dansare klädda i svarta kostymer ler mot kameran.
    5 av 7
  • En dansare ligger på ett bord med ena benet uppsträckt. En person står bredvid.
    6 av 7
  • Tre dansare står i varsitt stort fönster och gör rörelser.
    7 av 7
  • Sju förskolebarn går omkring på ett torg med två pedagoger.
  • Två dansare håller  på varsin sida av ett bandymål.
  • Två dansare håller varandras utsträckta händer framför en grupp med förskolebarn och andra vuxna.
  • En grupp förskolebarn på ett torg med sina pedagoger och två dansare.
  • Tre dansare klädda i svarta kostymer ler mot kameran.
  • En dansare ligger på ett bord med ena benet uppsträckt. En person står bredvid.
  • Tre dansare står i varsitt stort fönster och gör rörelser.

 

Här ser du bland annat 3-åringarna från Snickargårdens förskola, som medverkade när kommunkoreograferna skapade koreografi till residensförfattare Maria Richardssons texter som framfördes på Mor Kerstins Torg och Kinna bibliotek. Du ser också bilder från ett pågående filmprojekt, dokumenterat av Mikael Jägare i november 2023. 

Om dansarna/koreograferna

Elin Hermansson från Alingsås är utbildad danspedagog från Stockholms konstnärliga högskola och har sedan 2015 arbetat med en lång rad uppdrag som framför allt danspedagog men har också arbetat professionellt som dansare och koreograf. De senaste åren har fokus i Elins arbete legat mycket på deltagarbaserad och generationsöverskridande dans. Inte minst i sitt senaste dansprojekt Dansleden har hon närmat sig ämnet generationsöverskridande dans utifrån ett forskningsperspektiv. I projektet Dansleden Spring Edition gjordes en studie kring hur dans, natur och gemenskap över åldrar kan påverka hälsan och välbefinnandet på ett djupare plan. 

– Jag jobbar som danspedagog och även med deltagarbaserad danskonst, där jag utgår från de människor jag möter. Jag har bland annat jobbat med generationsöverskridande dans, och med dans och hälsa. Det ska bli väldigt spännande att se hur mina ingångar kan berika projektet i Mark! säger Elin Hermansson.

Felix Skalberg från Göteborg är utbildad vid Balettakademin i Göteborg. Han har sedan sin examen bland annat turnerat med det holländska danskompaniet De Kiss Moves och medverkat i föreställningar på Göteborgsoperan. Som koreograf har han skapat verk åt Riksteatern, Smålands musik och teater, Svenska Balettskolan, Region Gävleborg med flera. Han är också återkommande gästlärare och koreograf på Svenska Balettskolan och Balettakademin inom nutida dans, koreografi och komposition. 

– Jag har alltid brunnit för att göra dansen tillgänglig för en bred publik. Alla ska ha en naturlig ingång till dansen, något som kommunkoreografprojektet skapar förutsättningar för. Jag ser jättemycket fram emot att träffa alla som dansar i kommunen, att få veta vilka som dansar, och var dans uppstår här, säger Felix Skalberg.

Gustaf Jönsson är dansare och koreograf från Halmstad men med bas i Göteborg. Han är utbildad på Balettakademin i Göteborg och 2långs Teaterskola. Som dansare har Gustaf varit verksam på bland annat Göteborgsoperan, Smålands musik och teater, Wermland opera, Masthuggsteatern och Embla Dans & Teater. Gustaf har koreograferat ett 30-tal produktioner av teateruppsättningar, revy, show och egna moderna verk, mestadels i Halland och kring Göteborg. Han var dessutom kommunkoreograf i Varberg 2022. 

– Jag frilansar som dansare och koreograf och har hoppat mellan projekt med dans som underhållning och dans som konstform. Tidigare har jag varit kommunkoreograf i Varberg, där jag lärde mig mycket. När det här projektet dök upp tyckte jag det vore kul att göra det igen, men inte ensam. Det ska bli jättekul att få arbeta tillsammans med Felix och Elin! säger Gustaf Jönsson.

Urvalsprocess

Danskonstnärer kunde under början av 2023 söka till kommunkoreografprojektet. Marks kommun och Kulturförvaltningen  samverkade i urvalet. Marks kommun gjorde det slutgiltiga valet av residenskonstnärer.

Här hittar du utlysningen till kommunkoreograf i Marks kommun.