Utlysning: Bli kommunkoreograf i Marks kommun under ett år!

  • 1 av 3
  • 2 av 3
  • 3 av 3

Marks kommun och Västra Götalandsregionen söker nu en eller flera kommunkoreografer. En unik möjlighet för koreografer och danskonstnärer att arbeta i ett dansresidens under ett helt år. Syftet är dels att lyfta danskonsten i kommunen och inte minst att bidra till möten mellan kommunens invånare och danskonsten. Ansök senast 12 mars 2023.

Om residenset

Temat för residenset är Marknära. Vi vill att dansen ska vara nära och synlig för invånarna i Marks kommun. Konst och kultur bidrar till att skapa möten och delaktighet i samhället och kommunkoreograferna kommer att arbeta nära kommunens invånare och verksamheter. Hur arbetet läggs upp och vilka aktiviteter och satsningar som genomförs planeras tillsammans med kommunens projektledare och med stöd av en projektgrupp.

Residenset ska förutom att skapa möten och bidra till delaktighet förhålla sig till Marks kommuns övergripande inriktningar: Bästa barnkommun och Bästa företagskommun.

Marks kommun har ungefär 35 000 invånare som är utspridda över flera mindre orter. Som kommunkoreograf kommer du att arbeta i hela kommunen och därför är körkort ett krav för att kunna ta sig mellan olika platser. 

Vem kan söka?

I första hand söker vi befintliga grupper av koreografer/dansare med vana att arbeta tillsammans. Det går också att söka som ensam koreograf/dansare, då kan vi skapa en helt ny konstellation för projektet. De sökande ska ha sin huvudsakliga verksamhet i Västra Götalandsregionen.

Vi söker danskonstnärer som vill experimentera och utveckla sitt konstnärskap tillsammans med en kommun under ett år. Erfarenhet av att skapa för och arbeta med olika målgrupper är viktigt. Andra kvaliteter vi söker är nyfikenhet, lyhördhet och att kunna arbeta inkluderande med lokala aktörer, individer och verksamheter.

Vad innebär det att vara kommunkoreograf?

När kommunkoreograferna är utsedda, utformar danskonstnärerna, Marks kommun och Förvaltningen för kulturutveckling huvuddragen för residenset. Marks kommun och den valda gruppen beslutar om detaljerade aktiviteter och ramar för residenset. Uppdrag skrivs mellan dessa parter. 

Urvalsprocess

Marks kommun och Förvaltningen för kulturutveckling samverkar i urvalet till kommunkoreograf. Marks kommun gör det slutgiltiga valet av residenskonstnärer.

Intervjuer av utvalda dansare/koreografer kommer att ske 23 och 24 mars 2023. Det är viktigt att ni har möjlighet att vara med någon av de dagarna.
Om ingen återkoppling skett under vecka 11 är ni ej aktuella för urval.

Ersättning

Totalt 370 000 kronor, på faktura, fördelas mellan de danskonstnärer som erbjuds uppdraget/residenset. Resor till och från Marks kommun betalas av danskonstnärerna, resor inom Marks kommun ersätts av kommunen. Resor, närvaro i kommunen och all övrig planering sker i samverkan mellan danskonstnärerna och kommunens projektledare.

Tidsplan

Under våren 2023 sker planering och förankring i kommunen. Här sker även uppstartssamtal med danskonstnärerna. De praktiska aktiviteterna startar 1 september 2023, och pågår under ett år, till 31 augusti 2024.

Ansökan

Skicka in din ansökan senast den 12 mars 2023 till: kristina.andersson@vgregion.se 

Det här behöver vi:

  1. Kontaktuppgifter: Namn, adress, telefon, e-post
  2. CV med relevanta erfarenheter samt referenser (max en A4-sida per person i gruppen)
  3. Beskrivning av gruppen (alternativt dig som enskild danskonstnär), dess deltagare, er bakgrund. Det går bra att hänvisa till webben och det är viktigt att skicka med fungerande videolänkar med exempel på ert arbete, för en komplett ansökan. Har ni till exempel befintliga verk eller metoder som kan gynna uppdraget?
  4. Presentera kortfattat er konstnärliga vision och en idé om hur du/ni vill arbeta i Marks kommun under ett år. Beskriv hur du/ni skulle vilja lägga upp arbetet på ett modigt, kreativt och nyskapande sätt, kopplat till temat. Max två A4-sidor.

Ta hjälp av följande frågor när ni beskriver tankar, planer eller drömmar för ett år som kommunkoreograf:

  • Hur ser er konstnärliga vision för projektet ut?
  • Har ni arbetat tidigare med projekt där danskonst möter invånare utanför scenen, berör samhällsfrågor eller liknande?
  • Har ni några speciella frågeställningar som intresserar er?
  • Hur vill ni arbeta med residenset? Hur skulle ni kunna möta kommunens invånare? Var kreativ och utveckla vad just er grupp kan erbjuda kommunen till exempel genom utåtriktad verksamhet.
  • Hur vill ni fördjupa ert konstnärliga arbete under året och vad behöver ni för förutsättningar?
  • Vad tror ni är viktigt för att residenset ska fungera och göra långsiktiga konstnärliga och mänskliga avtryck?
  • Beskriv hur mycket tid ni har tillgänglig under projektperioden, för att arbeta med projektet.
  • Jag/vi är tillgängliga för intervju den 23 eller 24 mars 2023.

För mer information:

Carola Melo
Kulturutvecklare Marks kommun, carola.melo@mark.se

Tina Andersson
Danskonsulent Förvaltningen för Kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, kristina.andersson@vgregion.se

Läs mer här om tidigare Kommunkoreograf-projekt:
Kommunkoreograf – en långsiktig satsning på dans

Kommunkoreografsprojektet är ett nationellt treårigt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet som i Västra Götaland drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. En målsättning är att genom längre dansresidens skapa en modell för fler möten kring dans och danskonst i en kommun.