Communityprojekt på Mångkulturella Folkhögskolan

Under 2023 genomfördes ett communityprojekt på Mångkulturella Folkhögskolan i Bergsjön. 22 elever deltog. Under tio lektionspass har deltagarna tillsammans med musikern Magnus Rosén samtalat och musicerat kring teman som: hem, längtan, saknad, glädje, melankoli och identitet. Projektet utmynnade i en konsert i slutet av året.

I communityprojektet på Mångkulturella Folkhögskolan i Bergsjön var grundtanken att stärka både individen och gruppen. Målet var att de 22 deltagarna skulle kunna ta plats och påverka, samtidigt som de såg sin del i en helhet. Musikern Magnus Rosén guidade deltagarna i processen att förmedla sin egen berättelse genom musik och text. Utgångspunkten var deras egna ord, bilder och musikaliska idéer – kring en traditionell folkmelodi, "Ack Värmeland du sköna".

Gruppen träffades tio gånger under hösten 2023. Varje träff inleddes med en musikstund och samtal. Samtalen kretsade kring hem, längtan, saknad, glädje, melankoli och om identitet. I en gemensam process jobbade de fram en egen fusionversion av Värmlandsvisan, med nya texter och musikaliska idéer, där alla har bidragit. I december ägde en slutkonsert rum, där 150 personer deltog, i publiken och på scenen. Ett bildspel projicerades under konserten, med fotografier från miljöer som är viktiga för var och en av deltagarna. 

Projektgrupp

Musiker/teaching artist: Magnus Rosén
Ansvarig projektledare på folkhögskolan: Madelene Myhrman.
Processtöd på Kulturförvaltningen i VGR: Hellen Smitterberg och Emma Johansson.

Projektet initierades i samverkan med FOKIS – Fortbildning och kultur i samverkan – ett nätverk som består av folkhögskolor och kulturinstitutioner i Västra Götaland. Samarbetet skapar växelverkan mellan folkbildning och kultur. 

Emma Johansson

Producent

Telefonnummer

Helén Smitterberg

Producent musiknoder

Telefonnummer