Så jobbar vi med ledutvecklingen

Arbetet med att utveckla vandrings- och cykelleder i regionen har tagit stora kliv framåt, mycket tack vare allt engagemang som finns runt om i regionen. Det berättar Västra Götalandsregionens utvecklare Marie Fors, som har en central roll i att stötta kommuner och företagare i det utvecklingsarbete som nu pågår.

– Det som är roligt är att det är så många människor som brinner för det här och som vill jobba med sina leder. Eldsjälarna och de lokala krafterna är jätteviktiga. Det måste hela tiden finnas kommunal och lokalt engagemang för att vi ska lyckas med detta tillsammans, säger hon.

Ledsäkring och produktutveckling

Under hösten 2016 inventerades 40 mil av pilgrimsleder i Skaraborg, Götaälvdalen och Dalsland samt cykel- och vandringslederna Göta Kanal och Ätradalsleden. Dessa leder prioriterades eftersom de redan finns utmärkta. De har också redan en turistisk infrastruktur (bo-äta-göra) med företag som är på nivå Världen eller Norden enligt Turistrådet Västsveriges affärsmodell.

– Vi har också, i samarbete med kulturmiljöenheten, börjat jobba med storytelling, kulturhistoriska berättelser, runt dessa leder för att skapa ännu bättre produkter, berättar Marie Fors.

Kvalitetsstandard för kartor

Ett annat grundläggande arbete har inletts kring kartor och hur kommunerna bör rapportera in nya ledsträckningar till länsstyrelsen på samma sätt som de redan rapporterar in geodata för hus och vägar. Detta för att för att kartorna ska hållas uppdaterade, vilket är viktigt för att besökaren ska känna sig trygg och få en fin upplevelse. 

– Vi börjar titta på en kvalitetsstandard för att kunna fungera på europeisk marknad. Till exempel hur lederna ska vara utmärkta och på vilka språk. Man ska kunna förstå hur leden ser ut innan man ger sig ut på den. Att känna sig trygg, det är ett nyckelord i ledutvecklingen, säger Marie Fors.

Näringslivsutveckling och folkhälsa

Framöver fortsätter arbetet med att inventera fler leder och skapa infrastruktur kring dessa som fungerar och underhålls. Kulturförvaltningen och Turistrådet Västsverige kan bidra med förankringsarbete, inventeringar, övergripande frågor, information om lagar och regler, kartläggningar av alternativa boenden och kopplingen mellan leder och produktutveckling. Utvecklingen- och förbättringen av vandrings- och cykelleder ska ses i ett större perspektiv, menar Marie Fors. Det ingår i större frågor som turism- och näringslivsutveckling och folkhälsa till exempel.

– Det är komplext och det är mycket bakgrundsarbete som måste göras för att det ska fungera långsiktigt. Men jag tror att förståelsen har ökat för vad vi ska göra och vad kommunerna förväntas göra, säger Marie Fors.

Drömmen - en led genom hela Europa

Målsättningen är att ha så många bra leder och exportmogna produkter som möjligt klara till 2019 och turistmässan i Berlin.

– Då vill vi stå där och kunna marknadsföra lederna, inte minst den svenska delen av Pilgrimsleden som en produkt i sig, och som då kopplar ihop hela sträckan mellan de danska och norska delarna som redan är klara. Drömmen är att få till en europeisk kulturväg som sträcker sig från Trondheim till Santiago de Compostela och som erbjuder lokala invånare och internationella besökare en fantastisk upplevelse.

Vill du veta mer?

Kontakta vår utvecklare av natur- och kulturturism
Marie Fors, Kulturförvaltningen
Tfn: 070-020 66 15
E-post: marie.c.fors@vgregion.se