Kultur bidrar till tillväxt och innovation

Kulturen spelar en central roll som utvecklingsmotor och här har vi samlat exempel som bland annat visar hur de kulturella och kreativa näringarna bidrar till både tillväxt och utveckling i ett samhälle.

FUNK – en modell för tillväxt (rapport)

Av KK-stiftelsen (2014)

Publikationen fördjupar sig i FUNK-modellen. FUNK står för Forskning, Utbildning, Näringsliv och Kulturliv. Det är en modell som förklarar hur Sverige kan stärka sin position – en förklaringsmodell som beskriver hur tillväxt kan stimuleras och stärkas i upplevelseindustrin. Upplevelseindustrin behöver mer än kreativa individer. Stimulerande åtgärder inom forskning, utbildning, näringsliv och kulturliv ökar möjligheterna för tillväxt och utveckling inom upplevelseindustrin.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

”Forskning, utbildning, näring och kultur behöver samverka”

Läs rapporten här.


Konstnären och kulturnäringarna (antologi)

av Konstnärsnämnen (2012)

De olika antologibidragen skapar kunskap om konstnärens delaktighet i de kulturella och kreativa näringarna – och dessa näringars behov av konstnärer. 

I antologin hittar du slutsatser som: 

"Samhällen med många aktiva konstnärer är också rika på tekniska och andra innovationer".

Läs antologin här. 


Kulturnäringars betydelse i ekonomin på regional och nationell nivå (rapport)

Av Tillväxtanalys (2010)

Kulturens betydelse för att skapa attraktivitet erkänns av de flesta. Denna attraktivitet kan mätas dels i direkta intäkter men även i indirekta det vill säga de flöden av inkomster som kommer en destination till del som inte är rena inträdesavgifter. Resten av kapitlet ägnas åt betydelsen av att fånga dessa intäkter och hur man kan göra det.

Denna rapport tar upp två aspekter av att mäta kulturnäringars ekonomiska inflytande. Den ena beskriver hur man fångar direkta och indirekta effekter av en kulturaktivitet eller en investering och den andra hur man försöker se kulturens ekonomi som en del i nationalräkenskaperna. I den första delen beskrivs två undersökningar som belyser vilken information en regional aktör bör ta fram för att kunna uppskatta värdet av en kulturinvesterings lokala ekonomiska inflytande. Den andra delen belyser problematiken med att mäta kulturnäringar och kulturens andel av BNP, så kallade kulturräkenskaper.

I rapporten hittar du slutsatser som: 

"Kultur och kreativa uttryck mer generellt har blivit en anledning till resande"

“Kultur kan utveckla sysselsättning och företagande”

“Kultur kan öka regionens varumärke och attraktiviteten att bo där”

Läs rapporten här


En del av Kultursäkringen

Denna sida är en del av Kultursäkringen, ett självhjälpspaket för dig som ansvarar för kulturen i kommunen. Klicka här för att komma till Kultursäkringens startsida.