Skip to main content
Vårdgivarwebben
  • Webbplatskarta
  • Tillgänglighet
Vårdgivarwebben
  • Matvanor
  • Fysisk aktivitet
  • Alkohol
  • Tobak
  • Motiverande strategier och samtal
  • Hälsofrämjande förhållningssätt och mötet
  • Hälsocoach online
  • Webbplatskarta
  • Tillgänglighet
  • Riktlinjer
    Riktlinjer
    • Beslutsstöd övervikt och obesitas
    • Försäkringsmedicin
    • Levnadsvanor
    • Läkemedel
    • Medicinska riktlinjer och rutiner
    • Medicintekniska produkter
    • Smittskydd Västra Götaland
    • Strama Västra Götaland
    • Strålsäkerhet
    • Vaccinationer
    • Vård av personer från Ukraina
    • Vårdhandboken
    • Vårdhygien i Västra Götaland
  • Administration
    Administration
    • Fakturering
    • eFrikort - digitalt högkostnadsskydd
    • Hjälpmedel- och kostnadsansvar primärvård
    • Högkostnadsskydd och e-Frikort
    • Patientavgiftshandboken
    • Patientens rättigheter
    • Personer från andra länder
    • Registrering och beskrivningssystem
    • Remittering
    • Sjukresor
  • Uppdrag och avtal
    Uppdrag och avtal
    • Bedömningsteam, funktions- och aktivitetsförmåga
    • Säker digital kommunikation
    • Central barnhälsovård Västra Götaland
    • Flyktingbarnmottagning
    • Flyktingmedicinsk mottagning
    • Kris- och traumamottagningen
    • IOP - överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap
    • Kommunikation privat vårdleverantör
    • LOF - fysioterapeut
    • LOL - läkare
    • LOU - upphandlade vårdtjänster
    • Vårdval Rehab
    • Vårdval Vårdcentral
    • Samverkan kommun och region
    • Tandvård
    • Smärtvård VGR
  • Utveckling och uppföljning
    Utveckling och uppföljning
    • Biobank Väst
    • Forskning, utveckling, utbildning och innovation
    • HTA-centrum
    • Kunskapsstyrning
    • Samordningsråd
    • Utbildning och fortbildning
    • Verksamhetsutveckling
  • Övergripande områden
    Övergripande områden
    • Barn som anhöriga
    • Barnskyddsteam
    • Bildstöd och annat stöd vid kommunikation
    • Hälsolitteracitet
    • Kunskapscentrum för jämlik vård
    • Patientsäkerhet
    • Psykisk hälsa
    • Sexuell hälsa
    • Stress
    • Tolkning
    • Våld i nära relationer
  • It-stöd och tjänster
    It-stöd och tjänster
    • E-tjänster
    • It-system
    • A–Ö

  1. Startsida
  2. / Riktlinjer
  3. / Levnadsvanor
  4. / Matvanor

Riktlinjer
  • Beslutsstöd övervikt och obesitas
  • Försäkringsmedicin
  • Levnadsvanor
    • Matvanor
    • Fysisk aktivitet
    • Alkohol
    • Tobak
    • Motiverande strategier och samtal
    • Hälsofrämjande förhållningssätt och mötet
    • Hälsocoach online
  • Läkemedel
  • Medicinska riktlinjer och rutiner
  • Medicintekniska produkter
  • Smittskydd Västra Götaland
  • Strama Västra Götaland
  • Strålsäkerhet
  • Vaccinationer
  • Vård av personer från Ukraina
  • Vårdhandboken
  • Vårdhygien i Västra Götaland

Matvanor

Riktlinjer och användbara länkar

  • Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor - kortversion Matvanor Vuxna
  • Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor - kortversion Matvanor Barn och unga 2-5 år
  • Nationellt vårdprogram vid ohälsosamma levnadsvanor - kortversion Matvanor Barn och unga 6-17 år
  • Livsmedelsverkets näringsrekommendationer
  • Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård, temagrupp Matvanor

Frågeformulär Matvanor

Frågeformulär Matvanor (pdf)

Frågeformuläret finns även översatt till andra språk: albanska, arabiska, bosniska, dari, engelska, kroatiska, persiska, serbiska, somaliska, sorani, tigrinja och turkiska. Om du önskar få tillgång till de översatta frågeformulären kontakta RPT Levnadsvanor:
Helen Sundberg, Ordförande, helen.sundberg@vgregion.se 
Emma Henning, Koordinator, emma.henning@vgregion.se


Patientbroschyr - Hälsosamma matvanor

Broschyrer/material på svenska kan beställas via Marknadsplatsen. Alla översatta broschyrer ska laddas ner och skrivas ut.

  • Svenska
  • Arabiska
  • Engelska 
  • Somaliska

Hänvisa patienter vidare

Tips på vart du kan hänvisa patienter vidare för stöd kring matvanor:

  • 1177.se - Äta för att må bra - 1177
  • Hälsocoach online - Hälsocoach online (vgregion.se)
  • Patientens vårdcentral (remiss)

Frågeformulär och bedömningsstöd

Här hittar du frågeformulär och bedömningsstöd som rör alkohol, fysisk aktivitet, matvanor samt tobak och nikotin.

Maten har stor betydelse för människans hälsa, välmående och prestationsförmåga, på kort och lång sikt. Med hälsosamma matvanor är sannolikheten större att behovet av näringsämnen tillgodoses, samtidigt som goda matvanor kan skydda mot vissa sjukdomar. Ohälsosamma matvanor kan däremot ge en kraftigt förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död. Ohälsosamma matvanor ökar risken att drabbas av fetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar.

Definitioner

Definition – hälsosamma matvanor

Hälsosamma matvanor är när energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform och måltidsmönster svarar till individens behov. Den allmänna rekommendationen för att motverka kostrelaterade sjukdomar är Livsmedelsverkets kostråd.

Definitionen av hälsosamma matvanor är densamma för gravida, unga under 18 år och barn över två år, med vissa undantag. För barn under fyra år är rekommendationen att frukt och grönsaker ingår i kosten varje dag, gärna vid varje måltid. Med stigande ålder ökas mängden successivt så att de vid fyra år äter cirka 400 gram per dag. Vid 10 års ålder är rekommendationen som för vuxna, nämligen 500 gram per dag.

Definition – ohälsosamma matvanor

Ohälsosamma matvanor definieras som matvanor där energiintag, näringsintag, livsmedelsval, tillagningsform eller måltidsmönster inte motsvarar individens behov. Ohälsosamma matvanor kan innebära både ett för stort eller ett för litet intag av näringsämnen eller livsmedel i förhållande till det individuella behovet.

Grupper med särskild risk

För grupper med särskild risk är det extra angeläget med stöd för att äta hälsosamt. Exempel på grupper med särskild risk är personer med sjukdom (t.ex. diabetes, hjärt-kärlsjukdom eller depression) fysisk, psykisk eller kognitiv funktionsnedsättning, social sårbarhet, biologiska riskmarkörer (t.ex. högt blodtryck eller blodfettsrubbningar) eller andra riskfaktorer.

Ohälsosamma matvanor under graviditet kan innebära (utöver samma risk som för vuxna generellt) en risk för kraftig viktuppgång. Det ökar i sin tur risken för graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning och förlossningskomplikationer, med konsekvenser för barnets hälsa på både kort och lång sikt.

Barn och unga

Ohälsosamma matvanor hos barn och unga under 18 år bedöms öka risken för övervikt och fetma. Barns matvanor påverkar även riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes, såsom insulinresistens, LDL-kolesterol och blodtryck – både i barndomen och som unga vuxna. För definition av hälsosamma matvanor för barn och unga, se ovan.

Utredning

Bedömning av matvanor är komplex och omfattar flera olika dimensioner. För att kartlägga vilken typ av rådgivning patienten bör ha kan kostindex användas. Kostindex ger ingen heltäckande bild av en persons matvanor, utan bör ses som ett screeninginstrument och som en del i en bredare bedömning av patientens matvanor. Kostindexet fångar dem med störst behov att förändra sin matvanor. Frukostfrågan ligger utanför kostindex och ger ett mått på måltidsordning och planeringsförmåga.

Undernäring är en annan sida av ohälsosamma matvanor och fångas inte upp av Kostindex.

Kartläggning av en persons matvanor sker bäst genom samtal och frågeställningar som:

Hur ser dina matvanor ut? Vill du berätta? Vet du hur dina matvanor påverkar din hälsa? Vill du veta mer? Får jag berätta? Vad upplever du är bra och dåligt med dina matvanor? Skulle det vara möjligt för dig att ändra dina matvanor på något sätt?

Behandling

Rekommenderad insats: Kvalificerat rådgivande samtal

Rådgivaren ska vara legitimerad dietist eller annan legitimerad personal med fördjupad ämneskunskap inom matvanor och nutrition. Dialog anpassad till patientens medicinska tillstånd, risknivå, ålder och andra förutsättningar. Kompletteras med hjälpmedel och/eller verktyg. Samtalet bör vara personcentrerat och inkludera teoribaserade, strukturerade samtalsmodeller för beteendeförändring och kan ges individuellt eller i grupp.

För förändring av matvanor krävs i många fall regelbunden uppföljning. Rådgivande samtal kan dock utgöra det första steget i en rådgivning som leder vidare till ett kvalificerat rådgivande samtal.

Vårdprocess och vårdnivåer

Samtliga rådgivningsnivåer inklusive kvalificerat rådgivande samtal utförs inom såväl primärvården som inom specialistsjukvården.

Om patienten remitterats för behandling med kvalificerat rådgivande samtal är den vårdnivå som genomför behandlingen ansvarig för att följa upp resultatet. Uppföljning ingår som en naturlig del av det kvalificerade rådgivande samtalet. Patienten återremitteras därefter till ordinarie vårdgivare.

Emma Henning

Koordinator för RPT levnadsvanor

E-post

emma.henning@vgregion.se
Senast uppdaterad: 2025-05-07 09:27

Kontakt

Västra Götalandsregionen
Regionens hus
SE 462 80 Vänersborg
010-441 00 00

Fler kontaktuppgifter

Kontakta oss

Press och media

Alla myndighetsbrevlådor

Förtroendevalda politiker (troman.se)

Alla våra verksamheter

Om webbplatsen

Vårdgivarwebben är VGR:s samlingsplats för information till dig som arbetar i hälso- och sjukvården eller med vårdfrågor i Västra Götaland. Information som är specifik för en förvaltning eller vårdenhet finns på respektive enhets webbplats.

Kontakt: vardgivarwebben@vgregion.se

Om VGR

VGR ansvarar för att du har tillgång till en bra sjukvård och vi skapar förutsättningar för en god hälsa för alla i Västra Götaland. Våra andra uppdrag är att arbeta med kultur, kollektivtrafik, tillväxt och en hållbar utveckling i Västra Götaland. Vi är en politiskt styrd organisation.

www.vgregion.se