Berättelser om sommarjobb

sommarvikarier sommaren 2023
Foto: Filippa Hjort (vänster), Caroline Olsson (höger).

Hur känns det egentligen inför starten av ett sommarjobb här på Skaraborgs Sjukhus? Vilka förväntningar har våra sommarjobbare? Och blev det som de hade tänkt sig? Vi träffade två av fjolårets (2023) sommarjobbare, Filippa och Caroline, för att ta del av deras berättelser från sina sommarvikariat – innan och efter sommaren.

Hej Filippa! Berätta om ditt sommarjobb.

Jag arbetar som röntgenassistent på röntgenavdelningen i Lidköping. Eftersom jag studerar till röntgensjuksköterska var det ett enkelt val för mig att ansöka om jobbet som röntgenassistent. Jag såg jobbet som en bra chans för mig att få in en fot in i mitt kommande arbetsliv, samt ett sätt att utveckla mina kunskaper ytterligare.

Hur ser dina förväntningar ut inför sommaren?

Mina förväntningar inför denna sommar är att få en rolig men samtidigt lärorik period där jag kan ta med mig lärdomar tillbaka till studierna som fortsätter nu i höst.

Hur har sommaren varit?

Sommaren här på röntgen har varit superbra! Jag har lärt mig massor som jag kommer att ha användning för när jag ska ut på kommande praktikperioder samt övriga delar av min utbildning. Förutom alla lärdomar jag fått har det såklart varit jätteroligt och spännande att få jobba i en sådan här miljö.

Sommarens bästa?

Det allra bästa på sommaren måste vara kollegorna och den goda stämningen.

Vad gör du efter sommarjobbet?

Efter sommaren ska jag börja studera igen och gå det sista året på högskolan innan jag är färdig röntgensjuksköterska. Då är såklart Skaraborgs Sjukhus i Lidköping en tänkbar arbetsplats för mig!

 

Hej Caroline! Berätta om ditt sommarjobb.


Jag sommarjobbar på Hjärtmedicinavdelningen som undersköterska. Hit kommer patienter med många olika besvär som rör hjärtat. Några blir inneliggande efter operation, några har hjärtsvikt, några har just fått en hjärtattack. Det är många olika typer sjukdomar vilket gör att arbetet alltid ser olika ut från dag till dag.

Som undersköterska tar jag många vitala parametrar, är med och diskuterar på ronden ihop med sjuksköterskor och läkare, ser till att de får rätt typ av nutrition, tar EKG, uppmärksammar försämringar/ förbättringar hos patienterna. Vi har ständigt en tät dialog med sjuksköterskorna och läkarna och jobbar nära patienten. Jag har tidigare erfarenhet av att jobba kommunalt inom äldreomsorgen och blev sugen på att prova på något nytt.

Hur ser dina förväntningar ut inför sommaren?

Mina förväntningar inför sommaren är att stärka och utveckla min kompetens som undersköterska.

Hur har sommaren varit?

Sommaren har varit otroligt lärorikt och överstigit mina förväntningar. Jag känner mig mer säker i min yrkesroll, samtidigt som jag lär mig något nytt varje dag. Man blir aldrig färdiglärd.

Sommarens bästa?

Alla underbara möten med patienterna. Många patienter stannar runt 3–4 dagar, så den tid man har ihop med patienterna försöker man göra så bra som möjligt varje gång. Många är väldigt tacksamma och det är kul att höra att man gjort en positiv förändring i en annan människas liv.

Vad gör du efter sommarjobbet?

I höst tar jag med mig alla de kunskaper jag har fått här och tar mig vidare ut i livet.