Arbete med risk- och konsekvensanalyser inför ett eventuellt beslut om strukturförändringar vid Skaraborgs Sjukhus

Publicerad:

Den 12 september hanterar styrelsen för Skaraborg Sjukhus förslag till strukturförändringar för SkaS verksamhet. Förslaget är tjänstemannaorganisationens svar på det uppdrag som sjukhusledningen fick från styrelsen i december 2022.

Sedan uppdraget lämnades från styrelsen har det pågått ett långsiktigt arbete för att se vilka effekter ett beslut om strukturförändringar på Skaraborg Sjukhus skulle kunna få. Om ett beslut fattas fortsätter planeringsarbetet, nu på detaljnivå. I den plan vi arbetar med ingår kompensatoriska åtgärder för att säkra patientsäkerhet och jämlik vård i Skaraborg. I samband med förberedelsearbetet har risk- och konsekvensanalys genomförts.

Resultatet från riskanalysen och föreslagna åtgärder finns med i beslutsunderlaget inför styrelsemöte för Skaraborgs Sjukhus den 12 september och kommer att ligga till grund för fortsatt arbete med handlingsplaner vid ett eventuellt beslut om strukturförändringar.

Analys av konsekvenser ur flera perspektiv

I planeringsarbetet och arbetet med risk- och konsekvensanalys har hänsyn tagits till flera perspektiv. Viktiga delar i analysen har varit effekter ur patientsäkerhetsperspektiv med den självklara utgångspunkten att vid en eventuell strukturförändring, bibehålla en god patientsäkerhet för alla invånare i Skaraborg som söker vård på Skaraborg Sjukhus.

En annan viktig aspekt som ingår i analysen är hur en förändring påverkar tillgängligheten. Här ser vi stora möjligheter att förbättra tillgängligheten med föreslagna förändringar, bland annat med hjälp av digitalisering och vidare utveckling av nära vård, vilket beskrivs i det beslutsunderlag som ligger till grund för beslutet i SkaS styrelse den 2 juni.

Även tillgången till vårdplatser och hur den skulle påverkas vid en strukturförändring har ingått i analysen. Arbetet med vårdplatsstruktur är ett dynamiskt arbete och något som vi arbetar med hela tiden.  Ytterligare perspektiv som ingår i analysarbetet är arbetsmiljön för våra medarbetare och den ekonomiska konsekvensen.