Barndiabetes-teamet i Lidköping visar bäst resultat i Sverige

Publicerad:

Sjukhusclownerna kom på besök när barndiabetes-teamet i Lidköping bjöd in till småbarnskafé. På bilden medverkar också Lekterapeut Cathrine Nordström och diabetessjuksköterskorna Helen Andersson och Monika Karlsson.

Barndiabetes-teamet vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping visar fantastiska resultat för det senaste verksamhetsåret. Man har dels högst andel patienter i Sverige som ligger under det nationella riktvärdet för blodsocker, dels lägst antal patienter som ligger för högt. Allt enligt Nationella Diabetesregistret.

-Detta är resultatet av ett hårt teamarbete, där målet hela tiden i teamet har varit att vara samstämmiga, lättillgängliga och uppdaterade på ny teknik, säger Torun Bergdahl, överläkare vid barn- och ungdomsmedicin, Skaraborgs Sjukhus.

HbA1C är ett prov som visar hur blodsockret har legat de senaste två månaderna. Nationellt mål är under 48 mmol/mol (millimol per mol) vilket motsvarar ett medelblodsocker på strax under 8 mmol/l. Om patienten har över 64 mmol/mol i HbA1C har patienten dålig diabeteskontroll.

Minskad risk

-Om man lyckas hålla ett bra HbA1C minskar eller skjuts risken för framtida diabeteskomplikationer upp, säger Torun Bergdahl.

Ryktet om den framgångsrika vården i Lidköping har nått barndiabetesteamet vid Universitetssjukhuset i Örebro, som nyligen var på besök. Gästerna fick då, bland annat, veta att det finns flera faktorer som ligger bakom de fina resultaten:

  • teamet har fått vara stabilt över tid.
  • nya medlemmar har snabbt kommit in i gruppen.
  • gemensamma teamträffar där medarbetarna aktivt diskuterar förbättringar i vården samt tillsammans tar sig an patienter som behöver extra hjälp.

Träffar, kafé och läger

-Vi jobbar mycket med gruppträffar, småbarnskafé, skolor och läger. För att barnen och ungdomarna skall få optimal hjälp i skolan läggs mycket tid på att utbilda skolpersonal, berättar Torun Bergdahl.

Patienter som har ett försämrat sockerläge får dessutom extra stöttning och tätare besök. Vid behov kopplas vårdgrannar, till exempel barn- och ungdomspsykiatrin och  socialtjänsten in.

-De som är helt avgörande i våra resultat är duktiga patienter och föräldrar. Hela vårt syfte med diabetesutbildningen är att stärka familjen i att ta hand om diabetesen och ge dem medel, kunskapsmässiga och tekniska, för att klara detta själva och över tid, säger Torun Bergdahl.

Fakta

I barndiabetesteamet i Lidköping ingår barnsjuksköterska, dietist, kurator, pedagog, barnläkare och psykolog.