Björn Peters docent i invärtesmedicin

Uppdaterad:
Publicerad:

Överläkare Björn Peters, som är specialist i internmedicin och njurmedicin, har antagits som docent i invärtesmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Docenturen gäller från och med 14 december 2023 och tills vidare.

Björn Peters jobbar sedan 2005 på njurmedicin Skaraborgs Sjukhus. Han disputerade vid Umeå Universitet 2016 med avhandlingen om biopsikomplikationer i samband med njur- och njurtransplantatbiopsier. Efter disputationen har han bedrivit klinisk forskning med olika inriktningar men med huvudinriktning njurbiopsier, urinproteomics, dialysfrågor, covid- och post-covid-forskning. Hans forskning bedrivs i samarbete med såväl nationella som internationella forskningsgrupper, i bland annat Tyskland, Spanien, Österrike, Polen, Frankrike, Kanada.  Totalt har han hittills publicerat 22 artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter. Björn Peters är huvudhandledare och bihandledare för doktorander.

-Jag har alltid haft ett stort intresse för forskning och när jag fick tillfälle att kombinera det med mitt kliniska arbete på Njurmedicin tyckte jag att det var perfekt. Att dessutom kunna göra det inom sin egen specialitet och till och med se resultaten i den kliniska vardagen är väldigt tillfredsställande. säger Björn Peters.