Extra viktigt på sommaren att söka vård på rätt ställe

Publicerad:

Mikael Ryndel, medicinskt ansvarig på Skaraborgs Sjukhus akutmottagning i Skövde. Foto: Bild och Media

Under sommaren och semesterperioden har vården lägre bemanning än vanligt. Då är det extra viktigt att söka vård på rätt ställe för den som blir sjuk eller skadar sig, därför att patienterna då får bättre hjälp om man kommer till rätt plats direkt.

-Det är viktigt med en förståelse för hur akutsjukvården fungerar och att man får bättre hjälp om man kommer till rätt vårdnivå direkt. Tålamod är viktigt för att vi ska kunna hjälpa de som behöver oss mest, säger Mikael Ryndel, medicinskt ansvarig på Skaraborgs Sjukhus akutmottagning i Skövde.

Osäker? Ring 1177

För den som är osäker på vart man ska vända sig är det allra bäst att ringa 1177, detta gäller också när både vårdcentral och jourcentral är stängda. 1177 har öppet för rådgivning dygnet runt.

Vid lindrigare besvär, skador eller sjukdomstillstånd får alla bäst hjälp på sin vårdcentral. Den som behöver vård på kvällstid för lindrigare skador eller sjukdomstillstånd får bäst hjälp på en jourcentral.

När ska jag söka vård på en akutmottagning?

-Det ska du göra om du blir akut sjuk eller skadad och livet är i fara eller din hälsa allvarligt hotad, säger Mikael Ryndel och fortsätter:

-För att vi ska kunna göra ett bra jobb på akutmottagningen är det viktigt att rätt patienter kommer till oss och att patienterna vet hur akutvården fungerar.

Svårast sjuka får hjälp först

Mikael Ryndel förklarar hur det fungerar vid en akutmottagning:

-De som är svårast sjuka får alltid hjälp först. Det innebär att du kan behöva vänta på en bedömning. Hur länge du behöver vänta beror på vilka patienter som finns på akuten samtidigt som du. Men det kan hela tiden ändras beroende på vilka nya patienter som kommer till oss. Förståelse och tålamod är viktigt för att vi ska kunna hjälpa de som behöver oss mest.

Triage bedömer allvarlighetsgraden

-För att avgöra vem som är i störst behov av akut vård använder vi oss av en metod som kallas för triage. Triage bygger på en bedömning av en patients medicinska allvarlighetsgrad utifrån sjukdomshistoria, symtom och parametrar som puls, blodtryck, andningsfrekvens, syresättning, temperatur och vakenhetsgrad. Alla dessa faktorer hjälper oss att bedöma vem som är i störst behov av akut vård.