Sprututbytesmottagningen fyller fem år - får mycket tacksamhet

Publicerad:

Annika Seidevall, sjuksköterska vid sprututbytesmottagningen. Foto: Garbis Sarafian/Bild och media

För fem år sedan öppnade sprututbytesmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus med uppdraget att minska smittspridningen i samhället. Sedan dess har antalet patientbesök stadigt ökat.

- Vi får oerhört mycket tacksamhet från patienterna och det bästa är kanske när vi får veta att det går bra för dem och att de har kunnat sluta med drogerna, säger sjuksköterskan Annika Seidevall.

Antalet besök har ökat

Sedan starten 19 december 2018 har 317 patienter skrivits in vid sprututbytesmottagningen och personalen tar emot cirka 120 besök i månaden.

-Antalet besök har succesivt ökat hela tiden och i år har vi hittills haft 160 personer med minst ett besök.

Mottagningens uppdrag är att minska smittspridningen i samhället och hittills har 96 patienter behandlats för hepatit C. Genom att de får rena sprutor och kanyler så minskar även risken att de får mjukdelsinfektioner och bölder. Patienterna kan snabbt få hjälp och slipper kanske att bli inlagda på sjukhuset.

En utsatt patientgrupp

-De får med sig antibiotika om det krävs och kan då börja sin behandling direkt. Vi försöker hjälpa dem med det mesta även sådant som kanske vårdcentralen skulle sköta.

De som söker sig till sprututbytesmottagningen är en mycket utsatt patientgrupp som har svårt att få hjälp med sitt beroende. Det är lång väntan och en krånglig väg för dem att få hjälp. Bland patienterna finns också människor som är svåra att kalla till besök, då en del av dessa är bostadslösa och inte har någon adress och har svårt att passa tider till läkarbesök

Vill inte söka hjälp

-Många känner sig brända av vården och vill inte söka hjälp där. Det är en grupp människor som ofta hamnar mellan stolarna och de har ofta en samsjuklighet som kräver insatser från flera håll. Vi har jobbat upp samverkan med olika instanser såsom Kriminalvården, Frivården, LARO och Socialtjänsten., säger Annika Seidevall och tillägger:

- Patienterna känner sig välkomna och sedda hos oss. Det har vi fått till oss genom enkäter som de svarar på en gång om året. Många är väldigt ensamma och har inte så många som bryr sig om dem. Det är en oerhört tacksam grupp och det visar de verkligen.

Hur upplever ni som vårdpersonal uppdraget?

-Det är ett utmanande jobb, där vi får försöka tänka lite utanför boxen och komma på lösningar för patienterna som kanske inte självklara.

Fakta: LARO står för läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende.