Förändringar för heldygnsvården inom BUP på NÄL

Publicerad:

Brist på specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) inom NU-sjukvården leder till att avdelning 28 på NÄL i Trollhättan tvingas stänga tills vidare. Detta påverkar Skaraborgs Sjukhus som samarbetar med NU-sjukvården kring alla SkaS-patienter i behov av barnpsykiatrisk slutenvård. Patienter som behöver heldygnsvård kommer i stället att vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) eller Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) från och med 5 februari.

Bakgrund

Avdelning 28 på NÄL har sex vårdplatser och bedriver heldygnsvård, alltså inläggning på sjukhus, för barn och ungdomar upp till 18 år. Det handlar om olika svåra psykiska tillstånd, till exempel anorexi, suicidprevention och psykotiska symptom, där patienterna behöver tillgång till specialistläkare dygnet runt. Den stora bristen på specialistläkare gör att NU-sjukvården bedömer att man inte kan bedriva en patientsäker heldygnsvård och tvingas därför stänga.

Vad händer nu?

I praktiken blir det ingen stor skillnad i arbetssättet för SkaS. Du som patient vänder dig fortfarande till BUP’s akutansvar vid Skaraborgs Sjukhus. Patienter som behöver vård dygnet runt enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) eller lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) transporteras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset eller Södra Älvsborgs sjukhus.

BUP Skaraborg och övriga sjukhusförvaltningar som har barnpsykiatrisk vård arbetar nu intensivt för att ta fram en långsiktig lösning för heldygnsvården inom barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen.