Klargörande angående medarbetares kontakter med media

Publicerad:

SkaS välkomnar att medarbetare uttalar sig i media och vill å det bestämdaste tillbakavisa och dementera de uppgifter som framkommer i artikeln i Nya Lidköpings-Tidningen med rubriken ”Anställda belagda med munkavle – får inte tala med media: ”Vi riskerar sparken”. Sjukhusledningen har inga som helst synpunkter på att medarbetare uttalar sig i media.

Inom Skaraborgs Sjukhus finns en särskild ordning vid kontakter med media och den lyder så här:

Sjukvården är som offentlig, skattefinansierad verksamhet aktivt bevakad av media, som har en viktig och nödvändig roll i ett öppet och demokratiskt samhälle. Det är medias uppgift att undersöka, informera, kommentera och kritiskt granska. Varje enskild medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus har en grundlagsskyddad rätt – men inte skyldighet – att uttala sig i media. Skaraborgs Sjukhus värnar givetvis de anställdas meddelarfrihet.

Generellt gäller fotograferings- och filmningsförbud inom hälso- och sjukvårdens verksamheter i VGR, om inget annat anges. Huvudregeln är att ingen journalistisk verksamhet eller fotografering får bedrivas i lokaler där patienter uppehåller sig. Detta för att patienter inte ska riskera att utsättas för intervjuer eller fotografering- /filmning vid besök hos oss.