Kuratorswebben presenterades på VITALIS-mässan i Göteborg

Publicerad:
Margaretha Lundin, Eva Svensson och Christina Leksell från SkaS vid VITALIS-mässan i Göteborg 2023.
Margaretha Lundin, Eva Svensson och Christina Leksell från SkaS vid VITALIS-mässan i Göteborg 2023.
Fotograf: Privat

Den 24-25 maj deltog kuratorsverksamheten vid Skaraborgs Sjukhus på VITALIS-mässan i Göteborg och en av mässans programpunkter var en presentation av Kuratorswebben. Kuratorswebben är en webbaserad kunskapsbank framtagen av kuratorsenheten vid SkaS. Enhetschef Christina Leksell och kuratorerna Margaretha Lundin och Eva Svensson presenterade arbetet bakom, bakgrund och upplägg.

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar; antalet äldre ökar medan vårdpersonalen blir färre, det finns fler patienter med kroniska sjukdomar och samtidigt färre resurser för att ta hand om dem. Allt detta påverkar även kuratorsverksamheten, berättar Margaretha Lundin, Eva Svensson och Christina Leksell.

Det är kuratorerna på Skaraborgs Sjukhus som har samlat och skapat information i form av filmer och poddar och länkat viktig kunskap. Syftet är att tillhandahålla uppdaterad och kvalitetssäker information samlat på ett ställe för att ge lättillgänglig och likvärdig information till patienter och anhöriga när de själva väljer att ta del av den, oberoende av dag och tidpunkt.

Varför har ni skapat Kuratorswebben?

- Vi kände att det var nödvändigt och viktigt att skapa nya vägar för att öka tillgängligheten samt tydliggöra kuratorns roll och funktion. Vi såg en möjlighet att använda oss av digitalisering för att bättre möta patienternas och samhällets behov, och därför skapade vi Kuratorswebben.

Berätta lite mer om Kuratorswebben

- Vi berör ämnen som psykisk ohälsa, sorgbearbetning,
existentiell hälsa, missbruk, våld i nära relationer, stress och sexuell hälsa, för att nämna några. Bland annat har vi även ett digert bibliotek av hjälp till självhjälp, praktiska tips, och även möjlighet att boka ett möte med en kurator via 1177.

- Det är extra roligt att även SU och NU-sjukvården har fått upp ögonen för vårt arbete och nu håller på att skapa egna, liknande webbplatser för sina sjukhus, berättar Christina Leksell.

Kuratorswebben är tillgänglig för alla och finns här: www.vgregion.se/skas-kuratorswebben 

Fakta: VITALIS

VITALIS är Nordens ledande konferens och mässa kring eHälsa och framtidens vård och omsorg. Här möts kommuner, regioner, privata vårdgivare, myndigheter, akademi och industri för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och inspiration.