Lekterapin och Nordens Ark i samarbete för barnens bästa

Publicerad:

Att få klappa en katt eller bara titta på en tiger på film kan få oss att må mycket bättre. Det här har parken Nordens Ark tagit fasta på och inleder därför ett unikt samarbete med Skaraborgs Sjukhus för att skapa djur- och naturupplevelser för barn och ungdomar som vistas på vårdavdelning.

-Vi hoppas att det här ska göra sjukhustillvaron lite lättare för barnen som vårdas hos oss, säger Lena Axelsson, enhetschef vid barn- och ungdomsmedicin vid Skaraborgs Sjukhus.

Det finns en grupp barn i samhället som inte har möjlighet till en kontakt med djur och natur på grund av att de är inlagda på sjukhus för vård och behandling. Samarbetsprojektet mellan Nordens Ark och Skaraborgs Sjukhus ska skapa lustfyllda stunder för barn som har en kortare eller längre sjukhusvistelse.

Mycket på gång

-Projektet ska pågå under tre år och barn som kommer i kontakt med lekterapin hos oss under den tiden kommer att erbjudas dessa upplevelser, säger Lena Andersson lekterapeut på lekterapin Skaraborgs sjukhus.

Vad är det då barnen ska få vara med om? Jo följande:

  • Filmer som spelats in på Nordens Ark med VR-teknik, där speciella glasögon gör att tittaren får en mycket nära upplevelse av djur och natur.
  • Guidade visningar i parken filmade med GoPro-kamera, så att barnen kan följa med runt i parken och se det andra besökare ser.
  • Personal från Nordens Ark kommer på besök till vårdavdelningen och berättar om djuren i parken.
  • Böcker om djur och natur kommer att köpas in till lekterapin för gemensamma läsestunder.

Familjehelg i parken

Som en avslutning på projektet – för de som har möjlighet - erbjuds de barn som har deltagit i projektet att tillsammans med sina familjer besöka parken under en helg, bo på hotellet och uppleva djuren på plats.

-Vårt mål är naturligtvis att så många som möjligt av barnen och ungdomarna som vårdas hos oss har möjlighet att ta del av detta, säger Lena Andersson.

Fakta

Även NU-sjukvården deltar i projektet med Nordens Ark.

VR, Virtual Reality, innebär att genom att använda speciella glasögon kan tittaren uppleva att den befinner sig mitt i ett verkligt skeende, som filmas och spelas upp med hjälp av VR-teknik.

Foto: Marie Mattsson, Nordens Ark