Majblomman stödjer SkaS-läkares forskning om hälsoundersökningar av barn och unga

Uppdaterad:
Publicerad:

Godfried van Agthoven, överläkare vid barn- och ungdomsmedicin, Skaraborgs Sjukhus har beviljats 200 000 kronor av Majblomman till sin forskning. Han ska studera kvaliteten på lagstadgade hälsoundersökningar av barn och unga placerade i samhällsvård i två regioner i Sverige.

-Barn och ungdomar som placeras i samhällsvård - till exempel familjehem, jourhem, HVB, SiS - har en högre risk för en sämre hälsa och behöver vård. Fakta som ligger till grund för lagen om hälsoundersökning av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet som har funnits i Sverige sedan 2017, säger Godfried van Agthoven, som är doktorand på halvtid vid det nationella kunskapscentret Barnafrid, Linköpings Universitet.

Barriärer för socialsekreterare

Hans forskning syftar till att hitta orsaker till varför så få hälsoundersökningar av dessa barn initieras av socialtjänsten. En delstudie som publiceras under våren 2024 ger svar på vilka barriärer socialsekreterare upplever när de ska initiera en hälsoundersökning.

LÄS MER: Forskning på Barnafrid

Högre risk

Nu har Godfried van Agthoven beviljats 200 000 kronor av den ideella barnrättsorganisationen Majblomman för att fortsätta sina undersökningar inom området. Mångårig forskning i bland annat Sverige visar att barn i samhällsvård har en högre risk för fysiska och psykiska tillstånd samt sämre munhälsa, men studierna beskriver inte själva kvaliteten av hälsoundersökningar närmare. Målet med den kommande kvantitativa delstudien är att studera kvaliteten på lagstadgade hälsoundersökningar av barn och unga placerade i samhällsvård i två regioner i Sverige.

Genomgripande granskning

Godfried van Agthoven berättar att han är glad för det förtroendet Majblommans Riksförbund har gett honom och banar väg för mer forskning om barn och unga som behöver samhällets stöd.

-Vi kommer, efter etikprövningsmyndighetens godkännande, att granska anonymiserade journalanteckningar om hälsoundersökning av barn placerade utanför det egna hemmet inom primärvården och barn- och ungdomsmedicin under perioden september 2022 till september 2023. Insamlad data kommer att analyseras för att gradera kvalitet samt, när det är möjligt, statistiskt jämföra för kön, ålder och yrkestillhörighet, säger Godfried van Agthoven.

Insikt om kvalitet

Projektet kommer att ge ytterligare insikt om kvaliteten av hälsoundersökningar i Sverige, liksom ny kunskap som kan bidra till vägledning för framtida rutiner, föreskrifter och metoder. En förbättrad vägledning bör kunna bidra till tidigare identifiering och bättre omhändertagande av sjukdomar och tillstånd hos barn som placeras i samhällsvård. Studien kommer att pågå från februari 2024 till och med publicering under våren 2026.

Fakta

Till sin hjälp i forskningen har Godfried van Agthoven handledarna Gabriel Otterman, Rajna Knez, Kathi Makoroff och Laura Korhonen.

Barnafrid är ett nationellt kunskapscentrum med uppdrag att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn. Det är ett regeringsuppdrag som tilldelades Linköpings universitet under 2015.