Målet: 50 000 digitala kallelser 2024

Publicerad:

Anna Larsson, tillförordnad enhetschef vid Bup. Foto: Peter Johansson/Bild och Media

Nu har digitala kallelser övergått från projekt till att bli en del av Skaraborgs Sjukhus förvaltning och ett breddinförande har påbörjats.

- Vi har ett mål att alla som kan kalla digitalt ska göra det och att vi ska ha skickat ut 50 000 digitala kallelser under 2024, säger Elinor Aronsson, utvecklingsledare vid enhet digitalisering.

Allt fler verksamheter vid Skaraborgs Sjukhus har påbörjat att kalla patienter på digital väg. En av dessa är Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup).

Stor avlastning

- Vi började med vanlig kallelse utan bilaga. Nu har vi Bup-specifika bilagor för kallelse till medicinsk uppföljning samt våra bedömningssamtal, som även det regiongemensamma kontaktcentret En väg in använder sig av, berättar Anna Larsson, tillförordnad enhetschef vid Bup.

Hon ser flera fördelar med det nya arbetssättet.

- Den administrativ personalen, som tidigare skickat alla våra kallelser, märker en stor avlastning i den arbetsuppgiften. Att arbeta digitalt sparar tid och att bilagan redan är kopplad till specifik kallelse säkerställer att bilagan skickas med, säger Anna Larsson.

Hur har patienterna reagerat?

-Vi har Inte hört något dessvärre, vilket kanske är positivt! Nu får de flesta patienter digital kallelse, fysisk kallelse och även sms-påminnelse från oss, vilket kanske också kan öka till att fler kommer på sina besök.

Vad vill du säga till andra verksamheter som funderar på att börja med detta?

-Kör! Det underlättar arbetet för den administrativa personalen.

Det regionala breddinförande projektet pågår fortfarande och det kommer att läggas till fler system. Under tiden jobbar Skaraborgs Sjukhus på för att under 2024 nå målet med 50 000 skickade digitala kallelser.

-Hittills har vi skickat drygt 15 000, så det återstår en del, säger Elinor Aronsson.