Nu är kuratorsgruppen inom Psykiatri hbtqi-certifierad

Publicerad:

Kuratorsgruppen inom Skaraborgs Sjukhus Psykiatri vill att patienter och medarbetare ska känna sig trygga i att ta upp frågor kring sexualitet och identitet. Därför genomgick kuratorerna RFSL:s utbildning och nu är verksamheten hbtqi-certifierad.

- Vår vision är en inkluderande verksamhet för alla oavsett bakgrund och identitet. Alla i verksamheten ska arbeta utifrån ett normmedvetet förhållningssätt i syfte att säkerställa ett respektfullt och professionellt vårdmöte och en god arbetsmiljö, säger Emma Hallgren, kurator vid Rättspsykiatriska enheten, Skaraborgs Sjukhus Falköping.

Utbildning och handlingsplan

Kuratorsgruppen har genomgått en utbildning med både föreläsningar, interaktiva workshops och webbutbildningar. Därefter upprättat en handlingsplan för verksamheten, vilken har granskats och godkänts av RFSL. Handlingsplanen gäller för tre år och sedan finns möjlighet till omcertifiering.

Hur kom det sig att ni påbörjade utbildningen?

-Det fanns ett stort intresse i kuratorsgruppen inom Verksamhetsområde 6 att bredda vår kompetens inom detta område. När vi skulle starta fanns inte Västra Götalandsregionens HBTQ-diplomering tillgänglig, så efter att ha fått stöd från verksamhetsledningen kontaktade vi RFSL och genomförde deras certifiering i stället, berättar Emma Sundberg, kurator vid psykiatrimottagningen, Skaraborgs Sjukhus Lidköping.

Ökad förståelse

Vilken betydelse har det för patienterna?

Vår förhoppning är att god kunskap om bland annat minoritetsstress, diskrimineringsgrunder och normsamverkan bidrar till ökad förståelse för de personer vi möter, både patienter och kollegor.

För att synliggöra detta har vi en regnbågsbrosch på våra kläder och vårt mål är att alla patienterna ska känna sig välkomna och trygga i mötet med oss. Vi har också tagit in informationsmaterial till våra väntrum/besöksrum och liknande, säger Emma Sundberg.

Än så länge har kuratorsgruppen inte gått ut brett med information vid sina arbetsplatser inom Skaraborgs Sjukhus, men upplever att det har väckt en del intresse och nyfikenhet i andra yrkeskategorier.

Det gynnar verksamheten

Emma Hallgren rekommenderar andra verksamheter att följa deras exempel och söka en hbtqi-certifiering.

-Ett inkluderande bemötande gynnar verksamheten på flera olika plan. Vi har tyvärr ett samhälle där människor som på olika sätt inte upplevs vara inom normen utsätts för allt ifrån fördomar och förtryck i olika former till utanförskap och misshandel. Det leder till ett lidande och naturligtvis ohälsa vilket vi, inte minst inom vården, har ett ansvar att förebygga och motverka. För att kunna göra det behöver vi själva också fundera på vilka fördomar och normer som vi, ofta omedvetet, bär på. Och det kan vi göra genom att genomgå en certifiering eller diplomering, säger hon.

Fakta

RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Så här skriver RFSL om utbildning för hbtqi-certifiering: ”Efter avslutad hbtqi-certifiering ska alla medarbetare ha fått en ökad kunskap om hbtqi, normer och hbtqi-personers livsvillkor samt ha förhållningssätt för ett inkluderande bemötande. Och er organisation ska ha påbörjat ett förändringsarbete för en öppen och inkluderande arbetsmiljö, samt ett välkomnande bemötande av besökare, kunder och samarbetspartners utifrån ett hbtqi-perspektiv.”