Nu rullar bedömningsbilarna i Hjo och Nossebro

Uppdaterad:
Publicerad:

Nu har de två nya bedömningsbilarna i Skaraborg börjat rulla på placeringsorterna Nossebro och Hjo. Vi ställde några frågor till enhetschef Hans Törnqvist om vad invånarna i dessa båda områden har att vänta sig.

Carina Westergren, sjuksköterska vid Ambulansen SkaS, körde bedömningsbilen i Hjo under de två första dagarna.

Ambulansen vid Skaraborgs Sjukhus har placerat två så kallade bedömningsbilar i Nossebro respektive Hjo. Från och med vilket datum började de rulla?

Måndag 11/3.

Vilka tider är bedömningsbilen tillgänglig?

Bilarna har driftstid 7-17 alla dagar som primärvården har öppet. Bilarna rullar alltså inte under till exempel långfredagen och första maj.

Vad innehåller en bedömningsbil och hur är den bemannad?

Den har samma utrustning och läkemedel som en akutambulans förutom bår och fixationsutrustning. Den bemannas av en sjuksköterska med lång vana från ambulanssjukvård. I praktiken har personalen samma möjlighet att göra en första insats med bedömning och behandling som om den hade kommit i en ”vanlig” akutambulans.

Vad ingår i uppdraget för den som bemannar bedömningsbilen?

Att vara tillgänglig som närmaste resurs på prio 1-larm för invånarna i de kommuner där vi idag har lägst måluppfyllnad. I övrigt hoppas vi att de även ska hantera övriga uppdrag, prio 2-3 i närområdet för att på så sätt avlasta övriga ambulanser och indirekt förbättra tillgängligheten.

Då de placeras hos primärvården räknar vi med att det ska förbättra samverkan mellan vårdgivarna. Vi hoppas även kunna bistå med till exempel bedömningar på patienter inskrivna i den kommunala hälso-/sjukvården i förhoppningen, att bland annat kunna minska undvikbara transporter till sjukhus i denna patientgrupp. Vi kommer sannolikt även kunna bidra med vissa arbetsuppgifter hos primärvården, men detta kommer vi behöva forma längs vägen eftersom vi inte gjort detta förut.  

Det kan vara så att invånare har högt ställda förväntningar på en bedömningsbil och jämför den med en ambulans. Vilken är skillnaden?

Kompetensen och möjligheter till bedömning och behandling är som sagt i princip de samma. Dock har man ju inte möjligheter att lasta en liggande patient i en bedömningsbil.

Jag tycker inte man ska tänka något annorlunda jämfört med vad man förhoppningsvis gör idag. Invånarna ska fortsätta vända sig till 1177 och primärvården i första hand vid mindre akuta eller långvariga sjukdomstillstånd. Vid akuta tillstånd kontakta 112 och så kommer de (SOS/SvLc) göra bedömningen vad som blir lämplig prioritet och lämplig resurs.

Varför placeras bilarna just i Nossebro (Essunga kommun) och Hjo?

Just nu är det de kommuner som har sämst måluppfyllelse/tillgänglighet vad gäller prio 1-larm.

Vilket upptagningsområde ingår i ”Nossebro” respektive ”Hjo”?

Kommunen och dess närområde, dock har SOS full dirigeringsrätt att använda resursen där den bedöms göra bäst nytta.

Vilken betydelse kan detta ha för invånarna i dessa områden?

Förhoppningsvis en bättre tillgänglighet och kortare insatstider när det gäller de mest tidskritiska patienterna i dessa områden.  

Fakta

Fixationsutrustning är till exempel vacuumskenor som man använder vid arm- eller benbrott, scoopbår inklusive remmar används vid helkroppsfixation av en patient.

Här är ambulanspersonalen som ska köra bedömningsbilen i Nossebro. Från vänster: Andreas Granevik, Kristoffer Hallin, Jonas Ek, Kristin Johansson, Cecilia Fors, Stefan Sjöberg, Lucas Hedendahl och David Ådemark.