Minskade väntetider för bentäthetsmätning och frakturförebyggande behandling till fler patienter vid Osteoporosmottagningen

Uppdaterad:
Publicerad:
DXA-operatör
Kornelia Mirzad, DXA-operatör. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media.

Väntetiden har minskat från 2–3 år till 4–8 veckor, behandlingen sätts in direkt på sjukhuset, osteoporosansvariga sjuksköterskor finns på alla vårdcentraler och antalet patienter som får frakturförebyggande behandling har ökat kraftigt.

Den stora satsningen på en egen Osteoporosmottagning vid Skaraborgs Sjukhus i kombination med gott samarbete med primärvården har gett fantastiska resultat på två år.

Goda resultat under första året som mottagning

När Ortopedkliniken tog över Osteoporosmottagningen för två år sedan gjordes en stor satsning med nyanställda läkare, frakturkoordinatorer och DXA-operatörer med specialistutbildning samt en nyinköpt DXA-maskin.

Nu ser vi resultaten, delmål ett och två är uppnådda:

  1. Väntelistan på 3 400 remisser för bentäthetsmätning (DXA) har betats av och väntetid för undersökningen minskat från 2–3 år till 4–8 veckor.
  2. Osteoporosbehandlingen inleds numera direkt på ortopedavdelningen vid vård för benbrott. Tidigare remitterades patienten till primärvården vilket innebar en senare start av behandling.

Användning av osteoporosläkemedel i Skaraborg har mer än trefaldigats på två år. Det talar för att vi inom de närmaste åren kommer att uppnå målet färre frakturer och därmed minskat lidande och sjukvårdskostnader.

Delmål tre: primärprofylax (förebyggande behandling)

På grund av brist på DXA-maskiner och personal erbjuds huvudsakligen sekundärprofylax i Sverige. Det vill säga att frakturförebyggande läkemedel sätts in först efter att en person drabbats av fraktur.

Detta kan liknas vid att ge blodtryckssänkande mediciner (för att minska risken för stroke och hjärtinfarkt) först efter att en person drabbats av en stroke eller hjärtinfarkt.

Tack vare sjukhusets satsning på osteoporosvården och ett unikt samarbete med primärvården kan Skaraborg först i landet erbjuda utredning och behandling till alla invånare med ökad frakturrisk (till exempel ärftlighet för osteoporos, längdminskning eller långvarig behandling med kortisontabletter) innan de drabbats av en fraktur.

Tätt samarbete med primärvården

Osteoporosvårdkedjan i Skaraborg är ett gott exempel på ett väl fungerande samarbete inom vården. Sjukhusets huvuduppdrag är att identifiera patienter med frakturer, utföra bentäthetsmätningar och ge behandlingsråd.

Primärvården ansvarar i de flesta fall för själva läkemedelsbehandlingen, oftast årliga dropp alternativt halvårsvis upprepade injektioner. Dessa administreras av osteoporosansvariga sjuksköterskor som finns på alla 30 vårdcentraler i Skaraborg. En liten andel patienter med svår osteoporos behöver specialistpreparat och behandlas på sjukhuset.

Fakta om Osteoporos

Osteoporos, eller benskörhet i dagligt tal, är en dold folksjukdom som drabbar skelettet och ökar risken för benbrott. I Sverige drabbas varannan kvinna och var fjärde man över 50 års ålder av osteoporosfrakturer, vilka orsakar mycket lidande och stora samhällskostnader.

Sjukdomen är underdiagnostiserad och underbehandlad. Färre än en femtedel av patienterna i Sverige får behandling mot benskörhet inom ett år efter diagnos, trots att behandlingen halverar risken för nya frakturer.