Rekordmånga elektiva operationer på ortopediska kliniken och på operation vid SkaS Lidköping

Publicerad:
SkaS ortopedi
Ortopediska kliniken vid SkaS Lidköping

Under vecka 40 har den ortopediska kliniken tillsammans med operation vid SkaS Lidköping utfört rekordmånga elektiva operationer. 24 patienter har genomgått en elektiv ledplastikoperation på höft eller knä. Ett genomsnitt under året fram till vecka 40 är 12 elektiva primära protesoperationer per vecka.

-Det vi ser nu är ett direkt resultat av det omställningsarbete som vi i Lidköping har jobbat intensivt med under de senaste månaderna, säger Helene Créton, enhetschef för den ortopediska verksamheten i Lidköping.

Omställningen innebär att det akuta flödet har flyttats till Skövde för att göra plats för en satsning på den elektiva ortopediska verksamheten i Lidköping. Avdelningen har nu plats för fler patienter och även inskrivningsmottagningen, som har flyttat till större lokaler, kan ta emot fler patienter än innan omställningsarbetet. Ortopedkliniken i Lidköping har också tilldelats fler operationssalar för att kunna genomföra ett ökat antal ledplastikoperationer.

Samlat läkarteam i Lidköping

En annan bidragande faktor till att fler ledplastikoperationer kan genomföras är ett samlat SkaS-övergripande team av läkare subspecialiserade inom artrosvård.

-Det är otroligt positivt att vi har ett samlat läkarteam här i Lidköping där all kunskap och expertis inom ledplastikvård koncentreras till ett och samma ställe, säger Lotta Kettil, processchef för läkare inom den ortopediska verksamheten i Lidköping.

Ledplastikläkarteamet är det första inom Skaraborgs Sjukhus ortopedi som samarbetar övergripande med ett fokusområde på en sjukhusort. Flera läkare som tidigare arbetat huvudsakligen i Skövde arbetar nu till stor del i Lidköping.

Firar milstolpe

Rekordveckan firas med gemensamma fikastunder på de olika enheterna inom verksamheten.

-Vi har arbetat intensivt för att komma dit vi är och det är viktigt att vi tar oss tid till att fira denna milstolpe, säger Helene Créton.

-Jag vill passa på att tacka all inblandad personal som gjort detta omställningsarbete möjligt! Det gäller alla som arbetar i ledplastikprocessen, alla på vårdavdelning, på operation samt våra grannar i vårdkedjan som är helt nödvändiga för att lyckas med vårt arbete, tex fysioterapi och arbetsterapi, säger Cecilia Andersson, verksamhetschef för ortopedi.

Ser fram emot det nya uppdraget

När det akuta flödet helt flyttas över till Skövde innan årsskiftet är den ortopediska kliniken vid SkaS Lidköping redo för sitt nya uppdrag.

-Vi har tagit oss an utmaningen och vi ser fram emot att arbeta vidare med att öka antalet planerade operationer och bygga vidare på all kunskap som finns på plats här i Lidköping, avslutar Lotta Kettil.