Skaraborg Sjukhus första specialistläkare i Akutsjukvård

Publicerad:

Skaraborgs Sjukhus har fått sin första specialistläkare i Akutsjukvård; Emma Peterson. Och fler ska det bli. Det finns nu ett uppdrag som syftar till att hälften av läkarbemanningen på Skaraborgs Sjukhus akutmottagningar ska vara akutläkare år 2025.

- Generellt sett så innebär specialistläkare i Akutsjukvård att man har en stor bredd, att man är specialist på differentialdiagnostik och resuscitering, man är bäst lämpad att leda arbetet på akutrummet med svårt sjuka patienter, och kan handlägga alla typer av patienter i starten av deras sjukdoms- och skadeförlopp, för att sedan lämna över till respektive specialitet, berättar Emma.

Men som ensam specialist i Akutsjukvård på akutmottagningen i Lidköping men även på hela SkaS har Emma också fått ägna tid åt annat än bara det kliniska arbetet.

- Ja, jag har lagt mycket arbete på att utveckla nya arbetssätt, internutbildning, handledning och det finns stora möjligheter (och utmaningar) att forma verksamheten så som jag upplever att det kommer att fungera bäst nu och på längre sikt.

Emma kommer att driva akutsjukvården i Skaraborg, och främst Lidköping framåt, och se till att vi håller samma utveckling som övriga landet vad gäller behandlingsmöjligheter, diagnostiska möjligheter, utbildningsmöjligheter osv.

- Att ha fasta läkare på akutmottagningen gör att man tydligare märker vilka arbetssätt som fungerar och inte, vilken typ av utbildning som personalen drar nytta av, hur man kan optimera patientflödet m.m, tycker Emma. När man bara är på akutmottagningen av och till så har man, av naturliga skäl, inte lika stort behov av att påverka arbetsmiljö, utbildningsmiljö och arbetssätt, men nu är det naturligt för mig att vara en del av det arbetet, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla Lidköpings akutmottagning till en akutmottagning dit andra vill komma och se hur vi arbetar för att vi lyckats hitta ett vinnande koncept.

- Jag är stolt över det vi åstadkommit hittills, och nu känner jag att jag med gott samvete kan fortsätta att rekrytera kollegor och vara säker på att de kommer att få en bra utbildning, då vi också fått klart att vi får ta del av Linköpings Universitetssjukhus Akutmottagnings utbildningsstruktur (både på plats och digitalt), vilket ju är den akutmottagning i landet som kommit längst när det gäller att ha akutläkare på akutmottagningen. 

Emma började sin läkarbana på läkarutbildningen i Göteborg 2007 och har därefter gjort både AT och ST på Skaraborgs Sjukhus i Lidköping. Från början trodde Emma att hon skulle bli allmänmedicinare, men sen gjorde hon sin AT på akutmottagningen i Lidköping och tyckte att de röda och orangea patienterna (dvs de som oftast är lite sjukare) var absolut mest spännande.

- Från början fanns inte Akutsjukvård som ett alternativ, så jag började på internmedicin / kardiologi, då det var här de sjukaste patienterna fanns, berättar Emma. När sedan Akutsjukvård blev en möjlighet så behövde jag inte fundera länge innan jag ändrade inriktning på min utbildning. Och det är inget jag har ångrat. Jag har nu möjligheten att få träffa människor som jag aldrig skulle ha träffat annars, och dessutom få dela deras livsöden på ett sätt som i en normal relation tar många år att komma fram till. Jag tycker det är fantastiskt att dagligen få så stort förtroende av alla de patienter jag möter och att förtjäna det är en drivkraft i arbetet, avslutar Emma.