Skaraborgs Sjukhus nya psykiatriblock nominerat till prestigefyllt arkitekturpris

Publicerad:
Nya entrén till psykiatriblocket i Skövde. Vita huskroppar, rostfärgat entréparti, plattsatt gång som leder fram till ingången.
Entrén till nya Psykiatriblocket vid Skaraborgs Sjukus.
Fotograf: Semrén och Månsson

Som en av fyra finalister var Skaraborgs Sjukhus psykiatriblock nominerat i kategorin Mental Health Design, som delades ut vid European Healthcare Design (EHD) Awards i London den 13 juni 2023. EHD är ett av världens mest prestigefyllda arkitekturpris inom vårdarkitektur och Sophie Dufva och Maria Broman från arkitektbyrån Semrén & Månsson var på plats vid prisceremonin i tisdags.

Skaraborgs Sjukhus psykiatriblock är ett modernt center för en sammanhållen psykiatrisk öppen- och heldygnsvård. Målbilden har varit att skapa en läkande och trygg vårdmiljö för alla samt skapa jämlikhet mellan den psykiatriska och somatiska vården - med målet att minska stigmat i samhället kring psykiatriska sjukdomstillstånd.

Vinnare blev till slut Campbelltown Hospital Redevelopment i Australien, och Skaraborgs Sjukhus och de övriga två finalisterna fick fina hedersomnämnanden.

Ett stort grattis till alla som medverkat till detta fina projekt; teamet från Semrén & Månsson, Västfastigheter, ByggDialog AB, och givetvis medarbetare på Skaraborgs Sjukhus.

Läs mer om vinnarna i de olika kategorierna här (på engelska). EHD2023 Awards: Winners revealed (salus.global)

Fakta om psykiatriblocket

Psykiatriblocket på Skaraborgs sjukhus Skövde stod klart i 2022 och är en nybyggnation på 25 000 kvadratmeter. I psykiatriblocket har vi samlat vårdavdelningar, mottagningar och en psykiatrisk akutmottagning. Närheten till den somatiska vården stärker samverkan mellan psykiatri och akutsjukvård. Det gör att vårdens resurser kan utnyttjas effektivt. Lokalerna är utformade för att skapa trygghet för både patienter och personal. Projektet är certifierat enligt miljöbyggnad silver och nivå guld för parametern energianvändning.