SkaS-medarbetare nominerad till Vårdförbundspriset

Uppdaterad:
Publicerad:

Sjuksköterskan Amanda Ahlin tillsammans med överläkare Christian Scharenberg. Foto: Bild och Media

Hallå där, Amanda Ahlin, sjuksköterska på hematologienheten, Skaraborgs Sjukhus. Grattis till nomineringen till Vårdförbundspriset. Hur känns detta?
Det är blandade känslor! Jag känner mig oerhört hedrad och stolt över nomineringen samtidigt som jag är förundrad över hur stort vårt "lilla" projekt på försöksbasis har blivit. Jag har fått göra hela resan från att se ett behov och forma en idé fram till implementering, vidareutveckling i verksamheten och nu bedriva forskning kopplat till samma projekt vilket är väldigt häftigt, och ovanligt.

När fick du veta att du är en av de nominerade?
Att jag var nominerad har jag vetat ett tag, sen blev jag uppringd för några veckor sedan på jobbet och fick veta att jag tillhör "topp 3" - då höll jag på att trilla av stolen, det var väldigt oväntat.

Du nomineras för projektet att låta svårt cancersjuka och infektionskänsliga patienter vårdas hemma. Vilken betydelse har det projektet för patienterna?
För patienterna innebär vårt arbetssätt en paus från sjukhuset, möjlighet att äta sin egen mat och sova i sin egen säng - samtidigt som de har frekvent kontakt och stöd från vårdpersonalen. Den tryggheten som är av att vara hemma i kombination med stödet från vårdpersonalen är vad patienterna framhåller främst. Dessutom blir de mer delaktiga i sin vård och får ökade kunskaper att själva reagera på förändringar när de tar sina egna vitalparametrar.

Vad betyder det för dig att ditt arbete uppmärksammas?
Jag är väldigt rörd över all uppmärksamhet som vårt arbetssätt på hematologen har fått senaste året, och jag är stolt över alla mina kollegor på enheten, Christian Scharenberg som stöttat och byggt upp projektet tillsammans med mig i synnerhet, samt vår innovationscoach Anna Kjellsdotter. För mig personligen så är nomineringen till Vårdförbundspriset också ett kvitto på att målinriktat arbete och att våga tänka utanför boxen lönar sig när det gäller att hitta nya arbetssätt som gagnar personal såväl som patienter.

Fakta - Vårdförbundspriset

Med Vårdförbundspriset vill Vårdförbundet tillsammans med Folksam premiera medlemmar som med sina utvecklingsarbeten lyckats utveckla hälso- och sjukvården mot en personcentrerad nära vård. Prissumman är på 500 000 kronor. Finalister utses och prissumman fördelas av en erfaren jury utifrån ett antal kriterier.