SkaS styrelse beslutar 12/9 2023 om strukturell omställning

Publicerad:

12 september 2023 fattade styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslut om utbudsförändringar enligt förslag till strukturell omställning, med undantag av föreslagen förändring avseende mottagningarna för vuxenpsykiatri samt barn- och ungdomspsykiatri vid Skaraborgs Sjukhus Mariestad.

Beslutet innebär att SkaS Skövde fortsatt kommer att vara ett komplett trauma- och akutsjukhus med intensivvård och akuta flöden.

SkaS Lidköping kommer att ha en viktig roll som ett sjukhus för planerad specialistvård med en stor volym operationer, som kräver en postoperativ enhet eller vårdavdelning för eftervård. Det kommer inte att vara ett akutsjukhus med intensivvård.

SkaS Falköping fortsätter att utvecklas som ett dagkirurgiskt centrum med hög produktion. Rättspsykiatrisk enhet finns på sjukhustomten samt en psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

Delar av den verksamhet som idag bedrivs på SkaS Mariestad omhändertas på andra utbudpunkter inom SkaS. Det gäller somatisk mottagningsverksamhet samt bild- och funktionsmedicin. För invånare i Mariestadsområdet kommer behovet av vård fortsatt att tillgodoses.

- Nu går vi tillsammans vidare och jobbar aktivt med förändringarna, så att omställningen blir så optimal och bra som möjligt för våra medarbetare och för våra patienter i hela Skaraborg. En viktig del i det arbetet blir att omhänderta det som framkom i risk- och konsekvensanalysen, säger sjukhusdirektör Stellan Ahlström.