STUDIE: : Patienter med förmaksflimmer och avancerad njursvikt ska erbjudas rätt behandling utan biverkningar

Publicerad:

Hanna Liljebäck och Anna Wärme. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Njurmedicinska kliniken vid Skaraborgs Sjukhus Skövde deltar i en nationell studie som kommer att få stor betydelse för patienter med förmaksflimmer och avancerad njursvikt. Målet är att kunna erbjuda rätt behandling utan risk för onödiga, potentiellt livshotande biverkningar.

SACK är en nationell öppen studie, som ska studera effekten och säkerheten av behandling med blodförtunnande läkemedel till personer med avancerad njursjukdom. Eftersom det inte finns några tidigare mätdata samlas dessa in genom ett slumpmässigt registerurval av patienter.

Strokerisken minskar inte

Flera metaanalyser visar att strokerisken inte minskar, men att blödningsrisken ökar hos patienter med njursvikt (CKD 5) eller dialys som behandlas med antikoagulerande läkemedlet Waran. Observationsstudier talar för färre blödningar vid behandling med läkemedlet Apixaban, jämfört med Waran. Men studier saknas av både effektivitet och säkerhet av Apixaban för patienter med avancerad njursvikt. Nu ska alltså detta undersökas.

Vilken betydelse får detta för patienterna?

-Det kommer att få stor betydelse för vilken typ av behandling som bör erbjudas patienter med förmaksflimmer och avancerad njursvikt. Idag vet vi inte om blodförtunnande behandling gör någon nytta för denna patientgrupp, som löper hög risk för att drabbas av stroke och samtidigt har en hög blödningsrisk, säger Hanna Liljebäck, läkare inom kardiologi och ansvarig för Skaraborgs Sjukhus del av SACK-projektet tillsammans med Anna Wärme, processchef Njurmedicin och Ivasjuksköterskan Elin Buhre.

Målet med studien är glasklart

Hanna Liljebäck lägger till:

-När studien är genomförd kommer vi att kunna erbjuda rätt behandling och inte riskera att orsaka onödiga, potentiellt livshotande biverkningar.

Skövde är en av 21 aktiva njurmedicinska kliniker i Sverige som har gått med i studien och är en av sex kliniker som också kommit igång och börjat rekrytera patienter. Studien är ett samarbete mellan Sveriges njurmedicinska kliniker, Uppsala Clinical Research center samt njurmedicinska forskare i Finland, Norge, Island och Polen.

-Studien påbörjades under 2022 och målet är att inkludera runt 1 000 patienter som ska följas under tre år. Planen är att studien ska vara färdig 2026, säger Hanna Liljebäck.

Fakta

SACK står för stroke profylaxis with Apixaban in CKD5 patients with atrial fibrillation. Waran och Apixaban är läkemedel som förhindrar att blodet levrar sig, koagulerar, och används i medicinskt syfte för att förhindra blodproppar.