Studie undersöker om injektion har bättre effekt på ledgångsreumatism

Publicerad:

ST-läkare Daniel Glinatsi.

Reumatologmottagningen på SkaS Skövde deltar sedan ett år tillbaka i en nationell studie, initierad av Umeå Universitetssjukhus,

ST-läkare Daniel Glinatsi, du är huvudprövare för studien på reumatologmottagningen, SkaS Skövde. Berätta, vad handlar den om?

-Studien heter MTXRA och har pågått i cirka ett år. Patienter med nydiagnostiserad ledgångsreumatism, som tidigare inte behandlats med läkemedlet methotrexate, erbjuds att delta. De som tackar ja lottas sedan till behandling med antingen peroral (tabletter) eller subkutan (injektion) methotrexate. Patienten följs därefter i kliniken enligt rutinpraxis i totalt två år. Studien pågår vid flera studiecenter runtom i landet, och totalt ska 212 patienter rekryteras.

Vad är tanken med studien?

Att undersöka om det finns någon skillnad i klinisk effekt och biverkningar mellan peroral och subkutan methotrexate.

Det låter intressant. Berätta mer.

Det är känt sedan tidigare att mängden methotrexate i blodet ökar vid injektioner, vilket man visat i studier genom koncentrationsmätning. Men huruvida detta innebär ökad effekt av läkemedlet i den kliniska vardagen är fortfarande okänt. Det har också spekulerats i om den vanligaste biverkningen, illamående, minskar genom att medicinen tar vägen direkt ut i blodet, utan att passera magsäcken.

I klinisk praxis är det inte ovanligt att man gör ett försök med byte från tablett till injektionspenna när patienten inte har tillräcklig effekt av methotrexate, eller upplever biverkningar.

Så hur hjälper studien sjukvården?

Den har potential att vägleda reumatologer i om detta steg, från tablett till injektionspenna, bör överges framgent eller ej. Det är en väsentlig skillnad i pris mellan methotrexate i tablettform respektive injektioner. Därför är det viktigt att vi ger rätt medicin till rätt patient, och samtidigt undviker dyra behandlingar som inte ger ytterligare effekt.

Hur ser du på att SkaS Skövde deltar?

Det är positivt. Det är i studier som denna vi får möjlighet att fokusera på de verkligt brännande frågorna inom reumatologi, som direkt påverkar klinisk praxis.